Wat moet je zeker doen in de Dordogne
Frankrijk,  Leuke tripjes buiten België

Wat moet je zeker doen in de Dordogne?

De Dordogne is het 2e grootste departement van Frankrijk en biedt een mix van prachtige natuur, innemende dorpjes, een rijke geschiedenis, duizend-en-één kastelen, préhistorische grotten en nog veel meer. Een combinatie die ons enorm aantrok en die we wel eens wilden gaan verkennen. Wij zochten de niet toeristische en bijzondere plekjes uit voor jullie en delen onze ontdekkingen graag met jullie in deze blog over de Dordogne!

8 Unieke activiteiten in de Dordogne / Wat moet je doen bij een vakantie in de Dordogne?

1) Een bezoek aan de Pôle d’Interpretation de la Préhistoire

Pole d'interpretation de la préhistoire centrum van de prehistorie in Les Eyzies

Het centrum Pôle d’interpretation de la Prehistoire is gelegen in Les Eyzies-de-Tayac en het is de ideale plaats om over de Préhistorie te leren. Je wordt er meegenomen in 400000 jaren geschiedenis en men laat je het fantastische erfgoed van dit gebied en de Néanderthalers beter begrijpen. Een mooie introductie in hun leefwereld en gebruiken, misschien waren ze wel anders dan wij denken? En mooi meegenomen, het centrum is gratis te bezoeken!

2) Lascaux IV / de grotten van Lascaux

foto in de grot van Lascaux 4

Lascaux IV is ook gekend als de grotten van Lascaux . De nieuwe expo werd geopend in 2016 en onthult de grot volledig. Je stapt in een replica van de echte grot van Lascaux en krijgt er een uitleg over de hele geschiedenis. Van het ontdekken van de grot en de schilderingen tot waar ze nu staan. Ondanks dat dit een replica is, ben je dit na enkele meters al vergeten en voelt het aan alsof je in de echte grot rondloopt. Een “must do” bij een reis naar de Dordogne!!!
Tickets online: 21€ / -13j 13,50€

3) Doe de zoektocht Terra aventura: en verken zo La Roque Gageac en zijn tropische tuin

Lewis neemt fotos bij de geo-cache zoektocht Terra Aventura

Lewis houdt enorm van Geo-cache, dit is een soort zoektocht waarbij je hints moet opvolgen en zo een verstopte cache zoeken. Terra Aventura is een gratis spel, gebaseerd op het geo-cache principe, waarbij je telkens een volgende punt moet opzoeken door vragen te beantwoorden. Op het einde van de zoektocht is een cache verstopt. Een super leuke manier om op geheime plekjes te komen en La Roque-Gageac te verkennen op een andere manier!

4) Een boottocht op de Dordogne met een Gabarre of trekboot

Boottocht met een gabare op de Dordogne in la Roque Gageac

Gabarres zijn een soort trekboten met een vlakke bodem die vroeger gebruikt werken om goederen te vervoeren op de rivieren. Tegenwoordig worden ze gebruikt om rondvaarten mee te doen op de Dordogne. Scheep in voor een boottocht met een Gabarre op de Dordogne van ongeveer een uur en leer over de rijke geschiedeins van La Roque-Gageac en de omgeving.
Tickets: 11,20€ / 2-12j 8,70€

5) Bezoek Kasteel Castelnaud

De vergeetput van kasteel Castelnaud in Castelnaud-la-Chapelle

Kasteel Castelnaud is een statig Middeleeuws kasteel, hoog op een rots gelegen met een prachtig panorama over de Dordogne en zijn vallei. Het eerste kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en is een mooi voorbeeld van middeleeuwse versterkingen. Het werd volledig verwoest, maar is nu in privé handen en heel mooi gerestaureerd. Sinds 2006 huist er een museum voor Middeleeuwse oorlogsvoering in met een belangrijke verzameling wapens en wapenuitrustingen. Er is een gids die uitleg geeft en er worden heel wat demonstraties en shows gegeven.
Tickets: 10,90€ / 10-17j 5,50€

6) De tuinen van Eyrignac

de tuinen van Eyrignac staan vol heerlijk ruikende bloemen

De tuinen van Eyrignac zijn ongetwijfeld de mooiste tuinen van de Périgord en zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen bij een verblijf in de Dordogne! Rondom een 17e eeuws herenhuis kom je terecht in een oase aan rust, geuren en groen van wel 10 ha groot. Elk jaar trekken de tuinen meer dan 80000 bezoekers en wij kunnen begrijpen waarom!
Tickets: 13,50€ / 11-17j 8,90€ / 5-10j 6,90€

7) Domme bezoeken

uitzicht over de vallei van de Dordogne van uit Domme

Domme is een oud, ommuurd stadje vlakbij Sarlat en behoort tot “Les Plus Beaux Villages de France”. Aangezien het bovenop een berg ligt op ongeveer 150m hoogte, heb je een prachtig uitzicht over de vallei waar de rivier Dordogne door loopt. Kuier door de kleine straatjes en geniet van de uitzichten!
Onder het stadsplein is een grot te bezoeken, een beetje zoals onze grotten van Han, maar dan kleiner.

8) De Dordogne afvaren met een kano / kanotocht van Vitrac naar Beynac

kanotocht op de dordogne

Niks leuker dan de Dordogne af te varen met een kano op het water vertoeven op een warme zomerdag, dus gingen wij met een kano voor ons 2 en een kajak voor Lewis de Dordogne afvaren. We kozen meteen voor het lange parcours van Vitrac tot Beynac, een traject van ongeveer 16 km dat je op ongeveer 3 uur aflegt. Je krijgt bij Canoes Loisirs allemaal een reddingsvestje en een ton mee om je spullen droog te houden. Wij stopten hier en daar eens om iets te drinken en hadden een heerlijke middag!

Lekker lunchen in de Dordogne/ streekspecialiteiten eet je hier!

De Dordogne is niet alleen gekend om zijn natuur, kastelen en rijke geschiedenis, maar ook om zijn noten, foie gras, eendenborst, truffelspecialiteiten, geitenkaasjes en aardbeien en die moesten we natuurlijk ook proeven. Ik geef jullie graag de adresjes mee waar wij heerlijk kunnen genieten hebben van al deze specialiteiten:

*Café Lascaux: dit is het restaurant dat hoort bij Lascaux IV. Geniet er van lokale specialiteiten onder een parasol op het terras! Wij aten er een burger en club sandwich.
*O Plaisir des Sens: Laat je eens culinair verwennen met streekproducten door topchefs Bruno en Lydie Marien. Iets hogere prijsklasse, maar het 110% waard!
*Restaurant Côté Jardins: lekker lunchen op het terras met uitzicht over de tuinen van Eyrignac. Wij namen een boterham met lokale zalm en ham.
*Le Bistrot: een gezellig terras in het Middeleeuwse centrum van Sarlat met streekspecialiteiten. Ze serveren een dagmenu met een voorgerechtje, hoofdgerecht en dessertje voor 18€.
*Les Courtines: Een gezellige tuin in La Roque-Gageac waar ze planken serveren met lokale saucisson en kazen. Maak je lunch af met verse aardbeien uit de streek of een ijsje van de Périgord.

6 Dagen is eigenlijk te kort om alles te kunnen zien en doen wat er te beleven valt in de Dordogne, maar met dit artikel geven we hopelijk een aanzet en zin om de streek te gaan verkennen. Je kan onze reis nog eens herbekijken onder het bolletje “Dordogne” op onze instagram pagina.

Wil je meer weten over Sarlat, waar we gebleven? Dat kan je hier lezen.

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes ! 😉

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *