Wat maakt het stadje Sarlat in de Dordogne zo bijzonder
Frankrijk,  Leuke tripjes buiten België

Wat maakt het stadje Sarlat in de Dordogne zo bijzonder?

Frankrijk is een land dat vaak zo snel mogelijk doorkruist wordt op weg naar het zuiden, maar zit boordevol van de prachtige streken en stadjes die de moeite waard zijn om te gaan ontdekken! Wij zijn altijd op zoek naar unieke plekken en mooie uitzichten en toen we in februari een filmpje over Sarlat in de Dordogne zagen, wisten we gewoon: daar moeten wij naartoe! We legden contact met de toeristische dienst van Sarlat en zij nodigden ons uit om de stad te komen bezoeken. Wij gingen er op bezoek en ontdekten wat het stadje Sarlat in de Dordogne zo bijzonder maakt!

Sarlat, een Middeleeuws stadje in de Dordogne

Sarlat is de hoofdstad van de “Périgord Noir”. Die benaming komt van het donkere bladerdak van de uitgebreide eikenbossen en de truffel die daar gevonden wordt. Sarlat heeft een prachtige Middeleeuwse stadskern en wordt door velen tot de mooiste stadjes van heel Frankrijk gerekend. De regio Dordogne heeft veel te lijden gehad onder de verschillende invallen van de Vikingen. Zij plunderden verschillende plaatsen, maar Sarlat is nooit aan hen ten prooi gevallen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het ver genoeg uit de buurt ligt van de rivier de Dordogne en de zijrivieren en ze dus tot daar niet kwamen. Gelukkig, want hierdoor is het Middeleeuwse karakter heel goed bewaard gebleven en is het zo bijzonder. Wanneer je door de kleine straatjes loopt, zul je dan ook begrijpen waarom Sarlat ook wel de ‘Parel van de Perigord’ wordt genoemd!

Maar wat is er allemaal te doen in Sarlat?

Gegidste rondleiding in het Middeleeuwse centrum van Sarlat

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van de streek, maakten we een gegidste rondleiding met Alaïs in het Middeleeuwse centrum van Sarlat. We leerden heel veel over het interessante verleden van het stadje Sarlat en de Dordogne. Geen saaie bedoening, maar een leuke tocht mee in de geschiedenis van de bijzondere stad en de regio! (Tickets 7,50€ / 12-18j 4,50€)

Panoramische lift in het Centrum van Sarlat

Wat veel mensen niet weten is dat er in het midden van de stad, verstopt in de klokkentoren van de Sainte-Marie kerk, een panoramische lift is. Laat je 35 meter omhoog brengen om te genieten van een 360° uitzicht over het centrum van Sarlat. Super tof om het eens allemaal van uit de lucht te bekijken en voor 5€ per persoon kan je het niet laten toch?

Markt in Sarlat

Op woensdag en zaterdag is er markt in Sarlat en eerlijk? Het was voor ons de grootste markt die we ooit bezochten op reis. Mensen komen van heinde en ver om hem te bezoeken en we kunnen hen geen ongelijk geven. Trek er maar een paar uurtjes voor uit, want je bent er niet op 10 minuten rond

De winkelstraat van Sarlat

Bloemetjes boven de winkelstraat in Sarlat

Het stadje Sarlat heeft naast het Middeleeuwse centrum ook een grote winkelstraat met veel kleine winkeltjes en grotere zaken, dus als je graag gaat shoppen, zit je er zeker ook goed! Je kan er streekproducten, souvenirs en andere dingen uit de Dordogne kopen. Boven de straat hangen allemaal gekleurde bloemetjes, het is eens wat anders dan parasols en geeft een heerlijk vrolijke vibe.

14 Juillet in Sarlat

Mocht je het zo kunnen plannen dat je op de Nationale feestdag in Sarlat bent, is dat zeker een aanrader! De hele stad is dan in feeststemming. Er is muziek, kermis en op het einde van de avond wordt er een groot vuurwerk afgestoken waar iedereen naartoe gaat.

Waar kan je kamperen dicht bij Sarlat?

We kozen ervoor om op 1 centrale plek te blijven, want het telkens opzetten en installeren van Rappie zou te veel tijd kosten. Tijd die we liever spenderen aan het verkennen van de regio. 😉
Onze uitvalsbasis werd Camping Huttopia op 900 meter van het centrum van Sarlat-la-Canéda. Buiten het centrum van Sarlat, maar in slechts 10 minuutjes wandelden we er naartoe. Een natuurcamping op een domein van 13 ha met 2 zwembaden, een tennisveld, restaurantje, broodservice en mini-marktje. De plaatsen liggen verspreid over het domein met voldoende schaduw, privacy en rust voor iedereen.

Als jullie nog vragen hebben over Sarlat, stuur gerust een berichtje en voor meer info kunnen jullie ook terecht op de website van de toeristische dienst van Sarlat.

De 8 leukste activiteiten in de Dordogne hebben we hier voor jullie neer geschreven!

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes !

Reacties uitgeschakeld voor Wat maakt het stadje Sarlat in de Dordogne zo bijzonder?

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!