op roadtrip met een camper langs de kust van Noord Frankrijk
Frankrijk,  Leuke tripjes buiten België,  Vanlife

Op roadtrip met een camper langs de kust van Noord Frankrijk

Het was een plan dat langzaam groeide in onze hoofden. Roadtrippen met ons twee eens de kinderen wat groter waren en na ons probeertripje naar de Moezel in Duitsland met onze mini-camper hadden we de smaak goed te pakken! En deze zomer was het dan plots zo ver. Guss wilde niet mee op reis en is oud genoeg om alleen thuis te blijven en Lewis ging op kamp met een vriend. We hadden half augustus ineens 5 dagen “vrij” zonder kinderen. Dit was de uitgelezen kans om er met ons 2 op uit te trekken maar naar waar? We wilden niet te ver weg gaan maar toch ver genoeg. Met mooie uitzichten en uitdagende natuur. Het werd een roadtrip met onze mini- camper naar de kust van Noord Frankrijk.

Hoeveel dagen moet je rekenen voor een roadtrip langs de kust van Noord Frankijk?

Het hangt er natuurlijk van af wat je allemaal wil doen of zien, hoe snel je wil gaan en hoeveel tijd je kan spenderen aan je trip. Wij hadden 5 dagen voor deze roadtrip en we zijn gewoon om veel te doen op een dag, dus voor ons was dat ok. Maar het kan gerust iets korter of een paar dagen langer. We zochten op voorhand plekken op die we graag wilden zien en prikten per dag een doel waar we wilden geraken om te overnachten. In totaal legden we in die 5 dagen ongeveer 800 kilometer af, wat best veel is.
Het originele plan was om 2 nachten te wildkamperen en 2 nachten op een camping te logeren. Uiteindelijk beviel de vrijheid van het wildkamperen ons zo, dat we maar 1 nachtje op een camping verbleven. 🤭

Dag 1: van Malo-les-Bains tot Équihen plage

Auto volgeladen, niets vergeten? We gingen op weg naar onze eerste stop. Het was best spannend om aan dit avontuur te beginnen. We waren op elkaar aangewezen en zouden voor de eerste keer wildkamperen in ons mini huisje op wielen.

Malo-Les-Bains en Duinkerke

Onze roadtrip begon net over de Franse grens in Malo-les-Bains of kortweg Malo. Dit mooie badplaatsje ligt aan de Noordzee op ongeveer 1.20u rijden van Gent en is een deel van Duinkerke. Misschien had je de naam Malo-Les-Bains wel al eens gehoord? In 1940 was dit een van de sites van Operation Dynamo vanwaar Britse troepen geëvacueerd werden na de Duitse doorbraak. Maar wij gingen vooral voor de Art Nouveau gevels en het 4 kilometer lange strand. Ideaal om te watersporten en ontspannende wandelingen te maken.

We wandelden van daar recht naar de haven van Duinkerke. Die haven is de 3e grootste van Frankrijk en een heel belangrijke plek voor goederentransport. Je vindt er ook de nieuwe wijk “Grand large” met les Gables, een reeks fotogenieke puntgevelhuizen aan het water met een unieke architectuur. Vooral die trokken mijn aandacht! 😉

Streetart in Calais

Op weg naar Cap Blanc Nez, stopten we even in Calais om wat street-art te spotten. We houden enorm van street-art en hoorden over dit festival. Dit konden we niet laten liggen! Nog de hele zomer zouden er werken bij komen, maar degene die wij reeds zagen waren alvast de moeite!

Verder is het Belfort van Calais met het stadhuis ernaast ook de moeite waard om te bekijken. Je kan met een lift 78 meter naar boven in de toren en genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Slecht mijn huiswerk gemaakt, want wij waren er op maandag en dan is het jammer genoeg gesloten, een reden om nog eens terug te gaan dus.😉

Natuurgebied Les Deux Caps: Cap Blanc Nez en Cap Griz Nez

We waren heel nieuwsgierig naar het natuurgebied Les Deux Caps. We hadden er al veel over gelezen en gehoord en zouden het nu eindelijk met onze eigen ogen kunnen bewonderen.

Cap Blanc-Nez vind je vlakbij het dorpje Escalles. Je kan er een prachtige wandeling van 16 kilometer maken naar Cap Griz Nez. Het wandelpad loopt vanaf de top van de kaap over het strand naar de andere top. Maar aangezien wij alsmaar verder wilden gaan, deden we deze wandeling niet. We parkeerden onze auto vlakbij de Obelisk op parking Cap Blanc-Nez, aten een hapje op de parking en genoten van het uitzicht van op 134 meter hoogte. Wat een gemak om je huis op wielen en alles erin bij te hebben! We hadden geluk, want het was goed weer en dan kan je de White Cliffs of Dover zien van aan het uitkijkpunt. We daalden ook eens af tot aan het strand. Wel imposant om naar boven te kijken waar we daarvoor stonden en te zien hoe massief de krijtrotsen zijn!

Op naar de volgende stop bij Cap Gris-Nez. Deze kaap ligt het dichtste bij Groot-Brittannië. De afstand tot de krijtrotsen van Dover in Engeland is er amper 33 kilometer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde deze kaap dan ook een belangrijk onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de westkust van Europa. Ondanks dat het hoogste punt hier maar op 50 meter hoogte ligt, vonden we deze plek niet minder indrukwekkend van uitzicht en natuur!

Audresselles, Ambleteuse en Wimereux

Deze 3 dorpjes liggen op maar een paar kilometer van elkaar en ze hebben elk hun charme en bijzonderheden. We stopten bij alle 3 even om de sfeer eens op te snuiven. Dat vonden we het leukste aan de roadtrip langs de kust van Noord Frankrijk. De kleine, gezellige dorpjes vind je er langs de hele kustlijn en je hebt ze maar uit te kiezen.

Audresselles ziet er nog net zo uit als een ouderwets kustdorpje. Het heeft geen zandstrand, maar een heel mooi en bijzonder rotsenstrand.

Ambleteuse is gekend voor zijn fort op het strand. We namen een drankje aan de kiosk op de dijk en vlijden ons neer in één van de strandstoelen om te genieten van de middagzon. Het moet vast ook een fantastische plek zijn om naar de zonsondergang te kijken!

Wimereux heeft een gezellige dijk met prachtige huizen in Engels-Normandische stijl uit de belle epoque, kleine bootjes en leuke blauw met witte strandhuisjes. Wat een schattig dorpje!

De eerste nacht wildkamperen in Noord Frankrijk

Aangezien we de volgende dag een afspraak hadden in Boulogne-Sur-Mer, reden we de stad even voorbij tot in Équihen-Plage. We eindigden daar de eerste dag van onze roadtrip aan de kust van Noord Frankrijk met onze mini-camper op een wildkampeerplekje. We kwamen aan in het donker en wisten niet wat ons ‘s morgens te wachten stond, maar er waren openbare toiletten en dat was al een pluspunt! Het was onze allereerste nacht dat we echt in het wild kampeerden. Ik moet je niet zeggen dat we dit best spannend vonden zeker? 🤩

Dag 2: van Équihen-Plage tot Le Touquet

Équihen-Plage

We werden wakker met een stralend zonnetje en wat een uitzicht op het strand en de zee!!
Équihen-Plage is een oud vissersdorp op ongeveer 7,5 kilometer van Boulogne-Sur-Mer dat gebouwd werd op een leistenen rots. Vandaar kijk je dan ook uit over een immens strand met allemaal kleine baaitjes. Na een “breakfast with a view”, vertrokken we richting Boulogne-Sur-Mer.

Boulogne-Sur-Mer

Onze 2e dag begon met een bezoek aan Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Wat een heerlijke plek is dat! Je kan er uren rondlopen en er is vanalles te zien, niet enkel visjes! Nausicaá is veel meer dan gewoon een aquarium, je wordt er ondergedompeld in de onderwaterwereld. Hun voornaamste doel is de bezoekers bewust maken hoe ze beter met onze oceanen en al hun rijkdommen kunnen en zouden moeten omgaan. Er is een hele route uitgestippeld doorheen het aquarium en als je alle cijfers volgt, krijg je de hele expo te zien. Trek er gerust een hele dag voor uit en probeer zeker de augmented reality mee te pikken, want het is echt een mooie ervaring! Reserveer die meteen als je toekomt, want de plaatsen zijn beperkt! Voor de toegang betaal je 30€, voor kinderen van 3 tot 12 jaar is het 23€. Parkeren kan in parking Nausicaá op 5 minuten stappen van het aquarium. Vergeet niet je parkeerticket te valideren aan de kassa voor een goedkoper parkeertarief! Wij vergaten dit namelijk, ook weer typisch iets voor ons! 😅

Na ons bezoek aan het aquarium maakten we in Boulogne-Sur-Mer nog een street-art wandeling. Er is een parcours uitgestippeld dat je langs 43 prachtige werken leidt. Als je ze allemaal wil zien, ben je al gauw zoet voor enkele uren. Wij kozen er op voorhand de, voor ons dan, interessantste uit en liepen een lus van ongeveer 1 uur.

Château d’Hardelot

Na het drukke Boulogne-Sur-Mer zochten we terug de rust op en reden naar Château d’Hardelot. Het is wel eens de moeite om te zien als je in de buurt bent. Het kasteel heeft wat weg van Windsor Castle en is opgetrokken in Mock Tudor-stijl, kenmerkend voor Britse gebouwen. Het werd rond 1870 gebouwd door de Brit Henri Guy om het als buitenverblijf te gebruiken. Nu vind je er een museum met kunstwerken en stukken over de Frans-Britse relaties. Het kasteeldomein en omringende tuinen zijn vrij toegankelijk, wil je het kasteel binnen bezoeken betaal je 3€.

Étaples Militair kerkhof

Onderweg naar onze camping passeerden we het militair kerkhof van Étaples en we besloten even een kijkje te nemen. Tijdens de eerste wereldoorlog lag Étaples in geallieerd gebied, buiten het bereik van de aanvallen over land. Door de goede ligging en spoorverbinding met de slagvelden aan het Westfront, werden in de buurt veel Britse kampplaatsen en hospitalen opgericht. De meer dan 11500 overledenen uit die plekken werden begraven op dit Britse kerkhof en dat maakt het hiermee de grootste militaire Commonwealth begraafplaats in Frankrijk. Altijd imposant om dit te bezoeken en even stil te staan bij de vreselijke geschiedenis.

We stopten daarna nog kort bij Le Touquet, maar we vonden dit een heel drukke plek met weinig charme. Dus besloten we snel door te rijden en nog wat van de avond te genieten op de camping.

En zo eindigde dag 2 van onze roadtrip aan de kust van Noord Frankrijk met een plekje op camping Château des Tilleuls. Een camping met een zwembad, ruime plekken en gegarandeerde rust, net waar we zin in hadden. We genoten van een lekker aperitiefje en staken de barbecue aan.
Een kleine tip in verband met deze camping: bestel hier op tijd je broodjes voor de ochtend erna, want wij vergaten dit en konden er ‘s morgens geen meer kopen op de camping.😕

Dag 3: van Le Crotoy tot Criel-Sur-Mer

Onze camping was wat dieper in het binnenland gelegen in de baai van de Somme, maar eens ingepakt gingen we terug op weg naar de kust voor de volgende stop.

Le Crotoy

Wat een bijzondere plek is dit! Een strand zo ver je kan kijken, maar enkel tijdens eb! In de baai van de Somme gebeurt elke dag iets bijzonder. Bij vloed is de hele baai overspoeld en staat alles onder water. Bij eb trekt het water zich wel 14 kilometer terug en krijg je een gigantisch strand met ondiepe poeltjes te zien dat de hele baai omvat. Wij waren er bij eb en trokken daarna verder, maar het schijnt heel spectaculair te zijn om de wissel te zien!

Falaises D’Ault

Van Le Crotoy reden we naar les falaises D’Ault. Het is in Ault dat de kliffen van de Côte d’Albâtre ontstaan. De kliffen van 80 meter hoog zijn op zijn minst impressionant te noemen en de hele kustlijn tot aan Mers-Les-Bains is prachtig! Maar wees voorzichtig als je het rotsstrand op gaat, want er vallen geregeld brokstukken van de kliffen naar beneden!
De Saint-Pierre kerk in het centrum van Ault is ook best bijzonder. Ze is volledig gebouwd in damborden van witte stenen en gehouwen vuursteen. Typisch voor de regio, maar wij hadden het nog nooit gezien.

Mers-Les-Bains en Le Tréport

En dan kwamen we bij Mers-Les-Bains, wat een prachtig dorp! Langs een ongeveer 1 km lange promenade aan het strand zie je de ene naast de andere prachtige villa in typische Belle Epoque stijl. De hele wijk is geklasseerd als erfgoed en dat is zeker terecht! Eind 19e eeuw werd er een directe treinverbinding aangelegd tussen Parijs en Mers-les-Bains. Rijke Parijzenaars en andere aristocraten ontdekten hierdoor het charmante badplaatsje en bouwden er een tweede verblijf in de typische bouwstijl van toen. Er zijn nog meer dan 300 van deze gekleurde villa’s uit die tijd overgebleven, sommige zijn echt prachtig! Zeker de moeite waard om hier naartoe te komen!

Naast Mers-Les-Bains ligt Le Tréport. We staken hiervoor rivier de Bresle over en kwamen zo in Normandië terecht. Het is leuk om eens de dijk op en af te wandelen, iets te drinken en het gratis kabelbaantje naar boven te nemen. Als je daarna nog wat hoger wandelt, kom je op de 106 meter hoge krijtrotsen. Van daar krijg je een prachtig uitzicht over de vissershaven en de omgeving!

Criel-Sur-Mer

Aangezien het dan al 18u was, besloten we op de app Park4Night te zoeken naar een plek om wild te kamperen in de buurt. Die bracht ons mini-campertje naar Criel-Sur-Mer, waar we de 3e dag van onze roadtrip langs de kust van Noord Frankrijk afsloten met een prachtige zonsondergang. Het is een klein dorpje met rond het dorpsplein een paar restaurants, een kleine kermis en heel belangrijk voor ons: openbare toiletten! Een aanradertje dus als je gaat wildkamperen tijdens je roadtrip!

Dag 4: van Criel-Sur-Mer naar Étretat

We werden wakker met een prachtig zicht op de kliffen en de zee, wat een heerlijke plek! Dus namen we hier uitgebreid de tijd om van de kampeerplek en het uitzicht te genieten, maar ooit moet je verder. We wilden immers best wel nog wat zien vóór we naar huis moesten terugkeren en dit was de laatste volledige dag van onze roadtrip langs de kust van Noord Frankrijk.

Plage de Puys en Dieppe

De eerste stop voor dag 4 werd het strand van Puys, dit ligt vlak naast Dieppe. Ik las over dit verborgen pareltje en wilde het maar wat graag eens bezoeken. Eigenlijk is het een historisch en bekende plek, want het was één van de stranden van de slag om Dieppe in 1942. Maar ondanks het bekende kantje, wordt het nu nog enkel door locals bezocht en was het er heerlijk rustig. We genoten enorm van onze wandeling op het kiezelstrand!

Na Puys gingen we naar Dieppe. Deze stad werd 200 jaar geleden de eerste badplaats van Frankrijk. We wandelden eens door het centrum en ontdekten de mooie Saint Jacques kerk. Maar de grootste trekpleister van Dieppe is wel de haven met zijn terrassen. Altijd leuk om bootjes te kijken, dus we kozen een plekje om te lunchen op het terras van Au bout La Bas met zicht op de haven. We aten er de beste tataki van tonijn ever!! Maar lang bleven we niet plakken, want we hadden best nog wat gepland die dag.

Veules-Les-Roses

We reden door naar Veules-Les-Roses. Deze plek is door Les Plus Beaux Villages de France erkend als één van de mooiste dorpen van Frankrijk en wij snappen wel waarom. Gezellige straatjes, mooie huizen, een mooi zandstrand en een openbaar kinderplonsbad op het strand (al zou ik er mijn kind niet meer bijgepropt hebben🤭).
Veules-Les-Roses is bekend vanwege zijn rivier de Veules. Dat is de kortste rivier van Frankrijk met een lengte van ongeveer 1 kilometer van bron tot monding in de zee. Maar ook door zijn Veulaises, dat zijn de lokale oesters van de oesterbanken daar in zee. Ze zouden onweerstaanbaar lekker moeten zijn, maar wij lusten het helaas niet, dus of het zo is, zal je zelf moeten gaan ontdekken.

Senneville Sur Fécamp en Cap Fagnet

Hoog tijd voor nog wat ruwe natuur en verborgen strandjes, want dat zochten we vooral tijdens onze roadtrip aan de kust van Noord Frankrijk. De kliffen van Senneville-Sur-Fécamp voldoen hier 100% aan. Geen toeristen te zien. Enkel wat locals die er alikruiken kwamen zoeken en wij, omgeven door rauwe natuur! Een plek waar de waarschuwingsborden voor vallende stenen niet overbodig zijn en je echt moet opletten, maar oh zo mooi! Een prachtig verborgen plekje!

5 Minuutjes daarvandaan kom je op Cap Fagnet. Deze plek ligt op 100 meter boven de zeespiegel en je hebt er een uitzonderlijk mooi zicht over Fécamp, het strand en de zee. Op deze plek bevinden zich ook de bunkers van het voormalige radarstation uit de Tweede Wereldoorlog. Wel tof om deze eens te verkennen!

Étretat

We reden verder door naar Étretat met het plan daar te overnachten op een super mooi en idyllisch plekje. Het was een tip die we gekregen hadden en het uitzicht zou fantastisch zijn! Zou… want wat we niet deden, was op voorhand controleren of we daar nog wel konden staan. 🤦‍♀️
We maakten nog een strandwandeling, bewonderden de prachtige kliffen en gingen heerlijk eten in Le Homard Bleu. Daarna trokken we in het donker naar onze slaapplek. Althans dat dachten we, want de weg was afgesloten voor alle toeristische verkeer en enkel de locals mochten er nog door. We moesten dus op zoek naar iets nieuws en belandden via de app Park4Night ergens op een parking naast een drukke weg. Lesson learned voor de volgende trips! Altijd een plan B hebben!😉

Dag 5: van Étretat via via naar huis

Slecht geslapen en mega vroeg wakker door het lawaai van de drukke weg, hadden we nu wel ineens nog tijd om de wandeling te maken over de kliffen van Étretat op zoek naar l’Oeil du Panda. Waar we ze de dag ervoor van beneden al zo mooi vonden, vonden we ze nog mooier van bovenaf!
We trokken onze wandelschoenen aan en gingen op weg. Het was nog maar 8u en er waren nog weinig toeristen. Dit is dus een tip die we zeker willen meegeven. Vertrek vroeg, dan heb je de kliffen en wandelpaden praktisch voor jou alleen! Stop bij elk uitkijkpunt en ook af en toe ertussen. Het is ongelofelijk hoe snel het uitzicht telkens verandert! Neem ook zeker voldoende drinken mee en iets om te knabbelen voor tussendoor, want je bent snel 2u onderweg.
Op het einde van de wandeling over les Falaises d’Étretat vind je l’Oeil du Panda, een doorkijkje naar de andere kant van de kliffen. De exacte locatie moet je zelf een beetje naar zoeken, maar ik kan je wel vertellen dat het aan Pointe de la Courtine ligt. Je mag mij ook altijd een berichtje sturen voor meer info. 😉

Vattetot-Sur-Mer

We moesten onze weg naar huis aanvatten, onze roadtrip aan de kust van Noord Frankrijk zat er jammer genoeg bijna op. Maar we hadden nog een heel klein beetje tijd om 2 korte stops te maken. Nog even genieten van een rauw plekje in Vattetot-Sur-Mer. Na een korte wandeling door een dicht bos, waarbij Kevin al zei: “Waar zitten we nu weer?”, kwamen we aan een klein strandje met enorme rotsblokken die van de kliffen gebroken waren. Hoe mooi is de natuur hier!!

La roche qui pleure in Saint-Leonard

Als allerlaatste bezochten we het strand met de huilende rots in Saint-Léonard. Wat een bizar fenomeen! In het midden van de rots stroomt er water uit, recht naar beneden als een douche. Door dit water groeien er allerlei planten op deze plek op de rots. Toch blij dat we dit even mochten bewonderen!

Daarna was het echt tijd om naar huis te rijden… De kust van Noord Frankrijk is heerlijk om een roadtrip te maken! We kijken er met een mooi gevoel op terug!

Heb je vragen over onze trip, stuur ons dan gerust een berichtje! En zoek je meer reisinspiratie? Volg ons dan zeker op onze Instagram pagina @cakesreisjes ! 😊

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 46 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

2 reacties

 • Karl Berkvens

  Hallo, ik schrijf nooit reviews maar ik maak graag een uitzondering voor jouw site!
  Heel aangenaam om te lezen, goed geschreven zonder al te veel hip gedoe. Je beschrijft bovendien exact wat ik van plan ben te doen (trip noordfranse kust).
  Hopelijk blijf je hier plezier in vinden.
  Groetjes
  Karl
  Schoten

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *