train de l'Ardèche blogfoto
Frankrijk,  Leuke tripjes buiten België

Een actieve en unieke vakantie in de Ardèche, tips en activiteiten!

De Ardèche is een prachtig gebied in Frankrijk, vooral gekend om zijn indrukwekkende ruwe natuur, diepe kloven en waterlopen doorheen het gebied. Als je op zoek bent naar een actieve en unieke vakantie midden de natuur, moet je in dus de Ardèche zijn!

Waar het gebied vooral gekend is van de Gorges de l’Ardèche, Pont D’Arc en de grotten, gingen wij op zoek naar het ongerepte Ardèche, het minder bekende Ardèche en dat vonden we in het midden rond de Eyrieux rivier.

Waar verblijven in de Ardèche?

Op zoek naar een centraal gelegen camping voor onze unieke vakantie in de Ardèche, werd ons Flowercamping Mas de Champel in Les Ollières sur Eyrieux voorgesteld en wat een goede keuze bleek dat te zijn! Het is een gemoedelijke camping met ruime plekken en veel bomen. Er zijn voldoende sanitaire blokken en er heerst een aangename rustige sfeer. Er wordt overdag animatie voorzien voor de kinderen en er is een mooie speeltuin. Wij gingen af en toe een paar uurtjes naar het zwembad. Er zijn ligzetels en er is een tof kinderbad voor de kleintjes. Als je liever aan de rivier vertoeft, kan je ook naar het privé strandje van de camping.
Broodjes voor het ontbijt kan je bestellen aan het onthaal en er is ook een klein winkeltje met basisproducten. Wij aten een paar keer in het restaurant en dat was echt goed! De bar heeft ook een leuke vibe en er zijn af en toe optredens.

Sportieve activiteiten in de Ardèche

Wij deden enkele supertoffe actieve uitstappen tijdens onze vakantie in de Ardèche. Het was de ideale manier om de streek op een andere manier en van heel dichtbij te verkennen. Ik lijst ze even voor jullie op.

Aquarock Adventure

Aquarock Adventure is een tof avonturenterrein met 10 verschillende klim- en klauterparcours voor kinderen en volwassenen tussen de bomen, langs de rotsen en over de rivier Eyrieux. Het gemakkelijkste en kortste parcours is voor kleintjes vanaf 2 jaar. Het moeilijkste parcours heeft een zipline van wel 300 meter! Ik had dit nog nooit gedaan en vond het wel grenzen verleggend, maar super leuk ! 🤩
Je vindt het terrein langs de Via Dolce op ongeveer 4km van Les Ollières-sur-Eyrieux. Reken op 1,5u tot 3u om het hele parcours af te leggen. Neem tussen elk parcours een pauze om te drinken en iets te eten om wat nieuwe energie te krijgen. Dit is echt heel belangrijk als het warm is!
De prijzen variëren volgens de leeftijd en grootte tussen 5€ en 23€. Reserveren is verplicht!

Fietsen op de Dolce Via

Ga je graag fietsen, dan is de Dolce Via een must bij een unieke en actieve vakantie in de Ardèche! De Dolce Via is een fiets- en wandelroute die grotendeels over een voormalige spoorweg loopt. De volledige route is 90 km lang en loopt van La Voulte-Sur-Rhône tot aan Lamastre. In 2020 werd ze nog verkozen tot de beste fietsroute van Europa op het fietssalon in Utrecht!
Het mooiste stuk is het stuk door de Eyrieux vallei en dat is ook het deel dat wij fietsten. We huurden elektrisch ondersteunde fietsen bij Eyrieux Sport. De prijs hiervoor is 38€ voor een hele dag van 10u tot 18u. De route van Les Ollières sur Eyrieux tot aan Pont de Chervil is 14,5km lang en gaat licht in stijgende lijn. Wij deden er ongeveer 1u15 over om tot aan het eindpunt te geraken. Terug naar de start ging een pak sneller, want dan daal je lichtjes!😉
Aan Pont de Chervil vind je Le Quai des Haltes, een plekje waar je iets kan eten en drinken. Ze zijn gevestigd in een oud stationsgebouw en werken met regionale producten.

Kayakken op de Eyrieux

Alhoewel we graag gaan kajakken en we dit ook al regelmatig deden, was de afvaart op de Eyrieux anders dan al degenen die we al deden door de 3 slides die je passeert onderweg. De glijbanen zijn eigenlijk gecreëerd voor de vissen zodat ze bij laag water van het ene stuk van de rivier naar het andere stuk kunnen geraken. Maar tijdens je tocht moet je deze met de kajak ook nemen en dat is toch best bijzonder en spannend.
Het avontuur start aan het strandje in Les Ollières sur Eyrieux. Daar krijg je je uitrusting en stap je op de bus naar het begin van het 5km lange traject. Het is heel belangrijk dat je waterschoenen draagt, want er zijn stukken waar je vast kan komen te zitten en dan moet je uit de boot stappen om je terug los te trekken! Je spullen kan je wegbergen in een witte waterdichte ton.
Eens in het water kan je op je eigen tempo de afvaart doen. Er zijn voldoende plekken waar je kan stoppen om te zwemmen of je even verfrissen. We passeerden ook onze camping en gingen snel een koud drankje halen uit onze koelbox, handig toch?! 😃
Je afvaart boek je bij Eyrieux Sport, dat is hetzelfde bedrijf als van de fietsen. Voor kinderen tot 18 betaal je 22€, voor volwassenen 25€ per persoon.

Andere aanraders en unieke plekken die je moet gezien hebben!

Naast samen actieve momenten beleven op vakantie, gaan we ook graag unieke plekjes gaan opzoeken en dat deden we natuurlijk ook in de Ardèche! Deze lagen iets verder van onze camping, dus bekijk wat er samen ligt en bundel die per uitstapdag als je ze ook wil bezoeken.

Train de l’Ardèche en Tournon sur Rhône

De train de l’Ardèche is een oude stoomtrein die vanuit Tournon St Jean vertrekt. Er zijn verschillende parcours waar je uit kan kiezen. Wij gingen voor de “Train des Gorges” die je 8km mee neemt door het hart van de Doux vallei. Aan het einde van de heenrit, in station Colombier-le-Vieux, wordt de 44 ton zware locomotief manueel gedraaid op een platform, best imposant om te zien! Daarna wordt hij gekoppeld aan de andere kant van de trein om terug te keren naar het beginstation. Echt de moeite waard! Voor kinderen tussen 10 en 13 jaar betaal je 9€, volwassenen betalen 17€
Een tip: ga aan de rechterkant zitten in de wagon en in het terugkeren aan de linkerkant, dan heb je het mooiste zicht! 😉
Vlakbij het station van de train de l’Ardèche en midden de wijngaarden vind je het gezellige stadje Tournon sur Rhône, het is niet groot, maar wel een bezoekje waard! Wij kochten er voor de lunch een belegd broodje en aten dit al wandelend over de brug op vóór we aan onze treinrit begonnen.

Belvédère du pic

Als je houdt van een prachtig uitzicht, is dit een uniek plekje die je niet mag missen tijdens je vakantie in de Ardèche! Via een bochtige weg klim je door de vallei omhoog tot aan dit uitkijkpunt in Saint-Romain-de-Lerps waar je kan genieten van een adembenemend 360° panorama. Bij helder weer kan je zelfs de Mont Ventoux en de Mont Blanc zien! Rij daarna naar beneden tot aan het water langs de wijngaarden, echt super mooi!

Charmes sur Rhône

Als je onderweg deze plek passeert, stop dan even bij de “table d’orientation”. Je kan er de hele omgeving en het gebergte er achter zien! Heel imposant die bergketen in de verte!!

Passerelle Himalayenne de Rochemaure + het kasteel van Rochemaure

Een van de meest unieke en fotogenieke plekjes die zeker een bezoekje verdient tijdens je vakantie in de Ardèche is de Passerelle Himalayenne de Rochemaure! De hangbrug van Rochemaure was vroeger een belangrijke doorgang tussen de Drôme en de Ardèche en verbond Rochemaure met Ancône en Montélimar. De brug had een turbulent bestaan. Ze werd een paar keer beschadigd en er gebeurden enkele zware ongelukken op. Daarom werd beslist om de brug af te breken, maar dit was niet gerekend op de inwoners van Rochemaure. Zij verzetten zich tegen de afbraak en de oude brug werd in 2013 vervangen door deze nieuwe wandelbrug over de Rhône.
Van aan de brug zie je de ruïnes van het kasteel van Rochemaure. Aangezien we er dan toch waren, reden we met de auto de heuvel op naar het kasteel. Aan het kasteel geraakten we niet, maar het deel van het dorp rond de ruïnes is nog steeds bewoond en heel mooi gerestaureerd! Je hebt er ook een “tableau d’orientation” met een schitterend uitzicht over de omgeving.

La cité blanche – urbex

La cité blanche is een oude en verlaten arbeidersstad, gebouwd in 1880 door cementfabriek Lafarge ernaast om de arbeiders te huisvesten. Het was een kleine stad met een kerk, scholen en winkels en op het hoogtepunt leefden 450 mensen. Door de mechanisatie van de fabriek, verminderde de werkgelegenheid en trokken veel bewoners weg. Anderen bleven daar tot ze stierven en de gebouwen bleven leeg achter. De laatste bewoonster was Fernande, zij stierf in 2021 op 93 jarige leeftijd.
Aangezien de gebouwen zo vervallen zijn, werden de toegangen dichtgemetst. Een kunstenares maakt op elke toegemetste deur een kustwerk van leisteen. Zij maakte ook Fernande recht tegenover het huis waar ze woonde. Als je houdt van wat urbex, moet je deze unieke plek dus zeker aan je lijstje toevoegen bij een vakantie in de Ardèche!

Château des Moines

Gelegen boven Cruas ligt het château des Moines. Van uit Cruas is het een pittige klim naar het pittoreske middeleeuwse oude stadsdeel. Het kasteel is niet te bezoeken sinds de aardbeving van 2019, dus we slenterden door de kleine straatjes en genoten van het uitzicht. De gemeente heeft een renovatie- en rehabilitatieproject van de site opgestart die 25 tot 30 jaar zou duren. Nu lijkt het een beetje op een verlaten stad met enkel hier en daar een gîte, maar het is wel de moeite om te bezoeken.

Chalencon

Chalencon is een authentiek middeleeuws dorpje dichtbij Pont de Chervin. Doordat het op 700m hoogte gelegen is, biedt het een prachtig uitzicht over de Eyrieux vallei. Slenter door de kleine straatjes en geniet van het uitzicht aan het uitkijkpunt.

Belvédère de l’Eyrieux

Hoog boven de Eyrieux rivier prijkt een ander uniek plekje dat niet mocht ontbreken. Een uitkijkplatform uit kastanjehout, de Belvédère de l’Eyrieux. Op het uitkijkplatform vind je op 2 panelen informatie over de omgeving. Het platform geeft een wijds uitzicht op de meanderende vallei van aan Les Ollières-sur-Eyrieux tot Saint-Sauveur-de-Montagut. Wel zotjes om op 344m hoogte over het dal te hangen met dat platform!

Ardelaine

Op een middag gingen we lunchen in La Cerise sur l’Agneau een bio restaurant in St Pierreville. We aten er heerlijk verfijnde gerechtjes, allemaal gemaakt met streekproducten. Ze zijn gekend onder de naam Ardelaine en maken deel uit van een hele site die producten maakt van 100% puur wol zoals matrassen, dekbedden, kledij en nog veel meer! Een avontuurlijke rit ernaartoe, maar dit unieke plekje is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie in de Ardèche!

Weetjes over de Ardéche

De Ardèche ligt aan de linkerkant van de Rhône. Steek je die over, dan kom je in de Drôme. Op elke brug over de Rhône zie je dan ook bordjes met “a bientôt” van het ene en “bienvenue” voor het andere.

Het product en de trots van de Ardèche is de kastagne of “châtaigne d’Ardèche”. De bomen worden er gekweekt voor hun vruchten welke verwerkt worden in verschillende producten. In oktober en november worden zelfs heuse kastanjefeesten gehouden in de streek.

De Ardèche ligt bezaaid met kleine dorpjes tegen de heuvels. Wij zochten er enkel uit die voor ons interessant leken, maar we hebben nog geen 5% gezien van de mooie streek. Er is dus nog heel wat meer te ontdekken!

Op de officiële site van de toeristische dienst van de Ardèche: https://www.ardeche-guide.com vind je nog meer unieke en interessante plekjes en activiteiten om je vakantie te plannen. Ga er dus zeker een kijkje nemen als je een reis naar daar plant!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, stuur ons dan gerust een berichtje en ben je benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes ! 😉

Hou je wel van ongerepte natuur, dan is de Dordogne ook wel wat voor jou! Je leest er alles over in ons artikel: Wat moet je zeker doen in de Dordogne?

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *