uitgelichte foto Normandië, de parasolletjes van Deauville
Frankrijk,  Leuke tripjes buiten België,  Vanlife

Met de camper op zoek naar unieke plekken langs de kust van Normandië

We maakten vorig jaar reeds 2 keer een roadtrip met onze mini camper en het smaakte naar meer, dus besloten we verder te trekken waar onze vorige trip in Frankrijk eindigde. We zouden de kust van Normandië verder gaan afrijden. Waar de streek vooral bekend staat voor de stranden van de landing op Normandië, gingen wij met onze camper in een lang weekend in mei op zoek naar de mooie en nog niet zo gekende pareltjes, de unieke plekken. En wees maar zeker dat wij er vonden!

route van onze campertrip langs unieke plekken in Normandië, frankrijk

Waar verblijven in Normandië?

Als je de hele kust wil afrijden, ben je het best af met verschillende slaapplekken langs je route. Wij zochten en vonden in Normandië niet enkel unieke plekken om te bezoeken, maar ook om te verblijven met onze mini camper. Het zijn stuk voor stuk pareltjes met een prachtig uitzicht op de zee of de baai van de Seine. We vonden er zelfs eentje met zicht op de Mont-Saint-Michel!
Ben je nieuwsgierig naar deze bijzondere kampeerplekken? Je vindt er alles over in mijn andere blog. 😉

Unieke plekken in Normandië die je niet mag overslaan tijdens je camper trip!

De meeste mensen bezoeken de highlights zoals de stranden, de Mont Saint Michel en de grotere en gekende steden bij een reis naar Normandië. Wij bezochten die al met de jongens toen ze nog klein waren en hoewel die een diepe indruk op ons nalieten, waren we nu meer nieuwsgierig naar de minder gekende en bijzondere plekjes. We vonden er best een paar die de moeite waard zijn om aan jullie te tonen!

Le Pont de Normandie brug

Le Pont de Normandie of de Brug van Normandië is de tuibrug die Le Havre verbindt met Honfleur. Nu zal je wel denken: wat is er uniek aan deze brug, ze is toch gekend? Wel, het is niet zomaar een brug, wat ze bijzonder maakt is de info er achter. Ze is gespannen over de Seine en maar liefst 2 km lang, wat ze de langste kabelbrug van Europa maakt. Op het hoogste punt rijd je wel 59 meter boven het wateroppervlak! De brug werd zo hoog gemaakt om vrije doorvaart mogelijk te maken.
Wij reden speciaal rond om ze te nemen, want het is wel een bijzondere ervaring om er over te rijden.
Let wel op, een ritje over de brug kost je 5,80€ aan tol. Om er af te rijden betaal je nog eens 0,50€.
Zoek een plek naast de brug om ze eens vanuit een ander punt te fotograferen. 😉

Vissershaven Honfleur

We startten onze rondreis door Normandië met een bezoekje aan Honfleur. Ik moet zeggen dat we er al veel positiefs over gehoord hadden en wat waren we aangenaam verrast door de kleine straatjes, oude huizen met mooie gevels, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes aan de haven. Honfleur is dé toeristische trekpleister van Normandië, maar als je er heen gaat buiten het drukke toeristische seizoen is het er lekker rustig!
Het is de stad van de kunstenaars en het impressionisme. Zijn charme en mooie licht inspireerde velen onder hen. Maar wij werden vooral geïnspireerd om ons neer te vleien op het terrasje van La Maison Bleu met een apéroplank en een Apérolleke in de zon. 😉🍹

Wandelpad Les planches de Deauville

Deauville is wereldberoemd als ontmoetingsplaats van filmsterren, dus tijdens onze rondreis door Normandië wilden we zelf wel eens ontdekken waarom dit bij de unieke plekken hoort. Het is een charmante badplaats vol prachtige gebouwen, een groot casino en dure auto’s, wel eens de moeite om te zien!
We wandelden over les Planches de Deauville langs het strand en genoten van de rust tijdens golden hour. De strandcabines hebben de namen van filmsterren die ooit Deauville bezocht hebben en dat zijn er best wel veel! Op het strand vind je ook les parasols de Deauville, gekleurde parasolletjes die een bijzonder beeld geven aan het strand. Jammer genoeg waren ze nog allemaal gesloten toen wij er waren, maar zelfs dan vonden we het wel iets hebben. 😏

De vismarkt van Trouville-Sur-Mer

Wij verbleven voor onze eerste nacht tijdens onze roadtrip in Trouville-Sur-Mer. Deze charmante badplaats naast Deauville ademt de sfeer van de beginjaren van de Belle Époque.
We slenterden rond in de kleine steegjes, genoten van de mooie gebouwen, wandelden eens langs de vissershaven en vleiden ons neer op een barkruk aan de Vishal om te genieten van fruits de mer recht uit de zee, te kiezen uit de toog! Een zalig plekje!

Uitkijkpunt Table d’orientation Houlgate + Escaliers des cent marches

Een beetje buiten het centrum van Houlgate vind je een uitkijkpunt met een oriëntatietafel van waar je een prachtig uitzicht hebt op de Côte Fleurie. Dit uitzichtpunt over de baai van de Seine is gebouwd op een bunker. Je kijkt aan de linkerkant tot aan de kliffen en aan de rechterkant tot aan Le Havre.
Van aan het uitkijkpunt kan je trappen naar beneden nemen tot aan het strand. Die trappen staan gekend als les Escaliers des cent marches. Naar beneden gaat vlotjes, maar vergeet niet dat je nog terug naar boven moet ook! Een goede kuitenbijter, want het zijn niet 100, maar 139 treden die je moet nemen! 🥵

De walvis van Luc-Sur-Mer

Nog één van de bijzondere plekken die we ontdekten tijdens deze trip is Luc-Sur-Mer. Het stadje heeft een imposante pier, een lange promenade aan het strand met witte strandcabines en is één van de populairste visplekken van Calvados, maar er is nog meer!
Op 15 januari 1885 spoelde een walvis van 19 meter aan op het strand. Zijn beenderen kan je nog altijd gratis bewonderen in het Park de la Baleine. Best imposant dat skelet!

Uitzicht van op Cap Manvieux

Dicht bij Arromanches-Les-Bains vind je een unieke plek die onze hartjes sneller deed slaan!
Je kan met de auto tot op een onverharde parking rijden vlakbij Cap Manvieux. Van daar heb je een prachtig zicht op Port Mulberry, één van de meest iconische overblijfselen van D-day. In het water zie je nog steeds de restanten van de tijdelijke brug die gebruikt werd na de landing op Normandië.
De meeste mensen bekijken deze plek van aan het strand, maar van op Cap Manvieux heb je er een fantastisch zicht op! Een dikke aanrader dus!

De huilende rots van Sainte-Honorine-des-Pertes

We ontdekten al eens in Noord Frankrijk een huilende rots en hier was er ook eentje te vinden. Op het strand van Sainte-Honorine-des-Pertes vind je een waterval die recht uit de rots komt! Het water is ijskoud, maar een welkome douche op een hete zomerdag. Er geraken met onze camper was een tikkeltje avontuurlijk, maar dat draagde er voor ons wel bij om het in het lijstje van de meest unieke plekken in Normandië te zetten! 😉

Pointe du Hoc, stille getuige van WOII

Alhoewel dit één van de gekendste plekken is die heel druk bezocht wordt en dus geen onontdekte parel, vind ik toch dat je deze moet opnemen in je lijstje als je in Normandië bent!
Op 6 juni 1944, tijdens landing in Normandië, was Pointe du Hoc een doelwit van de geallieerden. Er stonden 6 kanonnen opgesteld en het plan was dat 225 rangers zouden landen op het strand om de kanonnen te vernietigen. De dagen voorafgaand aan de landing werd Pointe du Hoc zwaar gebombardeerd en tot op de dag van vandaag kan je de enorme kraters nog zien.
Wij waren er al eens in 2015 met de boys en toen kon je het terrein vrij betreden. Sindsdien is er veel veranderd. Je kan enkel nog op een afgebakend pad lopen en slechts 2 bunkers zijn nog te betreden en bezichtigen. Doordat de site nu geklasseerd is als een natuurgebied, is de begroeiing ook veel dichter geworden en kan je de kraters minder goed zien. Ik stuurde daarom de drone de lucht in om het toch aan jullie te kunnen tonen! 😉

Vuurtoren Phare de Gatteville

Op 2 km van Barfleur vind je de vuurtoren van Gatteville. De vuurtoren is 75 m hoog en is daarmee de 2e hoogste vuurtoren van Frankrijk en Europa. Je kan de vuurtoren beklimmen door middel van 365 treden. Eenmaal boven is het uitzicht prachtig! Een 360° panorama op de Val de Saire, het bocagelandschap van de noordelijke Cotentin en de kust van de Calvados.
Een weetje: het gebouw heeft 365 treden (net zoveel als het aantal dagen in een jaar) en 52 raampjes (net zoveel als het aantal weken in een jaar)

Pointe de la Hague + kleinste haventje Port Racine

Onderweg naar het uiterst Westelijke puntje van Cap de la Hague besloten we even te stoppen aan Port Racine, gekend als het kleinste haventje van Frankrijk en blijkbaar een heel Instagrammable plekje. Jammer genoeg was het net eb, maar zelfs dan vonden we het een charmant plekje. We waren er duidelijk niet alleen en blijkbaar gedraagt niet iedereen zich er even voorbeeldig! De touwen die je ziet zijn er om de boten op hun plaats te houden, maar werden blijkbaar al meermaals als lianen gebruikt!
Jammer dat dit gebeurt! Ik denk altijd: Take only memories, leave nothing but footprints!

En dan verder naar Pointe de la Hague. Het landschap is er ruig en nog ongerept met uitgestrekte weilanden en rauwe rotsstranden. Het kreeg de bijnaam “klein Ierland van Cotentin” en wij kunnen snappen waarom. Groene valleien, oude stenen muurtjes, koeien die staan te grazen en slechts hier en daar een huis. De perfecte omgeving voor natuurwandelingen!

Spookdorp Pirou

In Pirou stond 25 jaar een spookdorp! In 1990 begon men met de bouw van een vakantiedorp met een zwembad, 2 tennisvelden en 80 huisjes. Na slechts 2 jaar ging de bouwpromotor failliet en stopten alle werken. De huisjes werden 25 jaar zo gelaten, maar in 2016 kocht de gemeente de grond terug en begon aan de afbraak, alles werd afgebroken behalve het centrale gebouw. Wij doen graag aan urban exploring en konden ons toch niet inhouden om eens een kijkje te nemen.

De strandhuisjes van Gouville-Sur-Mer

Als laatste stop van die dag, reden we met onze camper naar het strand van Gouville, een kleine badplaats in Normandië, die bekend staat om zijn kleurrijke, pittoreske strandhuisjes en ook één van de unieke plekken op ons lijstje. Het dak van elk strandhuisje is geschilderd in een andere kleur zoals helder blauw, geel, roze, groen en meer. Deze felle tinten steken af tegen de achtergrond van de beige zandduinen en creëren een vrolijke en levendige sfeer. Het is dan ook een vaak gefotografeerd plekje!

We vonden nog lang niet alle unieke plekjes in Normandië, daar hadden we jammer genoeg niet voldoende tijd voor. Dit lijstje werkten we af in 5 dagen. Ooit hopen we deze trip nog eens te kunnen maken zonder tijdslimiet en dan wordt deze blog zeker aangevuld!
Heb je nog vragen over onze campertrip, stuur ons dan gerust een berichtje.

Ben je benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes ! 😊

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *