Op citytrip naar Lissabon, de mooiste plekken en activiteiten!
Leuke tripjes buiten België,  Portugal

Op citytrip naar Lissabon, de mooiste plekken en activiteiten!

Lissabon sprak al jaren tot onze verbeelding, maar om één of andere reden waren we er nog niet geraakt. Doordat we meer en meer leuke beelden zagen passeren op Instagram groeide de zin om toch eens de stad te gaan bezoeken. We gingen op zoek naar goedkope tickets en in februari stapten we op het vliegtuig om de mooiste plekken van Lissabon te gaan verkennen.
Natuurlijk deden we ook enkele toeristische plekken aan, maar we vonden ook enkele minder gekende pareltjes die we graag met jullie delen!😃

Waar verblijven in Lissabon?

Lissabon heeft enorm veel hotels, dus hoe kies je nu het juiste uit? Wij zochten op Hotels.com naar een leuk verblijf en vonden dat vlakbij Castelo de São Jorge in de wijk Alfama. Dit is de oude visserswijk van Lissabon en één van de oudste wijken van de stad.
Toen we ons verblijf voor Lissabon boekten wisten we nog niet goed waar we terecht zouden komen. Ons appartementje bevond zich vlak naast de omwalling en toegangspoort van Castelo de São Jorge, het bekendste kasteel van Lissabon in de wijk Alfama. Waar we niet bij nagedacht hadden, was dat dit op een heuvel ligt. De eerste dagen lieten we de beentjes goed werken. Maar al snel hadden we door dat we na een lange dag stappen ook de bus konden nemen tot voor ons appartementje. 😜
Heel veel dingen zijn op wandelafstand, maar je moet er wel rekening mee houden dat je dus niet slecht te been mag zijn! We hadden geluk, want onder ons appartementje lag een heerlijk ontbijtplekje!
Een andere leuke wijk om te verblijven is Bairro Alto, waar je ook veel restaurantjes vindt!

Lisboa card

Met de Lisboa Card kan je verschillende attracties bezoeken en vrij gebruik maken van het openbaar vervoer in Lissabon om de mooiste plekken van de stad op te zoeken. Ook de rit van de luchthaven naar het centrum is inbegrepen. Je kan de kaart aankopen voor 24u (21€), 48u (35€) of 72u (44€).
Wij schaften de kaart voor 72u aan en maakten enorm veel gebruik van het openbaar vervoer en gratis attracties. De kaart is zijn geld dus meer dan waard!

De mooiste uitzichtpunten in Lissabon

Wat doe je als je een nieuwe stad bezoekt en verslaafd bent aan mooie uitzichten? Dan ga je op zoek naar de mooiste plekken met een uitzicht in Lissabon natuurlijk! 😉
Welke zijn volgens ons de mooiste uitzichtpunten van Lissabon:
*Miradouro da Senhora do Monte
*Santuário de Cristo Rei
*Miradouro Graça
*Miradouro das Portas do Sol
*Elevador de Santa Justa
*Miradouro de Santa Luzia
*Miradouro de São Pedro de Alcântara
*Panteão Nacional
Pin deze op een kaart vóór je naar Lissabon vertrekt, zodat ze ze zeker niet mist!

Wat moet je zeker doen en zien in Lissabon?

De iconische Tram 28

interieur van Tram 28 in Lissabon Portugal

Als je aan Lissabon denkt, denk je vast aan de oude trammetjes die er rondrijden. Tram 28 is een van de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon. De route loopt dwars door het historische centrum van de stad. Het trammetje rijdt door de smalle straatjes en het is er heel gezellig met alle kleine winkeltjes. Het is een hobbelig ritje en je mag geen zwakke rug hebben als je niet kan zitten. Maar het is wel de moeite waard om eens te doen! 😉
Het trammetje maakt deel uit van het openbaar vervoernet en is inbegrepen in de Lisboa card.

Ponte 25 de Abril brug

De rode Ponte 25 de Abril is de absolute blikvanger en de trots van de stad! Het is echt één van de mooiste plekken van Lissabon en je ziet ze dan ook van overal!
De stalen hangbrug is gebaseerd op het ontwerp van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Vandaar dat je wel eens in de war zou kunnen zijn. Ze is wel 2,2 km lang en verbindt Lissabon met de zuidoever. Vroeger heette ze de Salazarbrug, naar premier/dictator Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie op 25 april, werd Salazar verjaagd en de brug demonstratief van naam veranderd in “Ponte 25 de Abril”.
Wil je het drukke Lissabon even ontvluchten? Neem dan zeker eens de tijd om de zuidoever te verkennen, je kan er naartoe met de bus. Het is er een pak rustiger en je hebt er een prachtig uitzicht over de oude stad!

Ponte 25 de Abril brug in Lissabon Portugal

Monumento Cristo Rei

Monumento Cristo Rei in Lissabon Portugal

Wil je het mooiste uitzicht van Lissabon vinden, bezoek dan zeker het Christusbeeld op de Zuidoever!
Het beeld is 110 meter hoog en is gebaseerd op het beroemde standbeeld Cristo Redentor in het Braziliaanse Rio De Janeiro. Het is mogelijk om voor 6€ per persoon omhoog te gaan in het standbeeld met een lift en vanaf het terras heb je er een prachtig uitzicht over de stad! Wij vonden dit één van de mooiste en bijzondere plekken in Lissabon!

Urban exploring in Lissabon

Verlaten gebouwen, de natuur die terug overneemt. Ook hier vind je leuke plaatsen om te urbexen. Eén van de leukste plekken in Lissabon is Quinta da Arealva, een verlaten wijnfabriek vol graffiti. Een unieke plek in Cacilhas, Almada aan de overzijde van de Taag, van waar je een prachtig uitzicht over de brug en het centrum van Lissabon hebt.
Een leuk weetje: deze plek kwam ook voor in het laatste seizoen van Casa de Papel.😉
Draag gesloten schoenen en wees voorzichtig, want sommige gebouwen staan op instorten en zijn in slechte staat!!

Urban exploring in Lissabon portugal

Graffiti wandeling

graffitiwandeling langs de zuidoever van Lissabon in portugal

Als Quinta da Arealva hierboven al inspireerde naar graffiti toe, dan doet de wandeling langs het water dat nog meer. Je wandelt door Jardim do Rio, een stadspark. Dan langs 2 restaurantjes met een terras boven het water tot aan de vuurtoren van Cacilhas. Steeds met zicht op de Ponte 25 de Abril en het centrum van de stad. Van aan de vuurtoren kan je de overzet nemen naar Cais do Sodré in het centrum van Lissabon. Wij vonden het best een leuk tochtje over het water! Hier moet je wel een aparte kaart voor kopen. De Navegante kost 0,50€ en je zet er de waarde op die je nodig hebt voor de overzet.
Tip: Trek een middag uit om dit alles te verkennen, want je bent hier al snel een paar uurtjes zoet mee. 😊

LX Factory

Aan de voet van de rode Ponte 25 Abrilbrug ligt LX-factor, een toffe industriële en culturele hotspot.
De zone van 23.000 m2 aan oud fabrieksterrein zit vol restaurantjes, kunst, terrasjes met live muziek en hippe winkeltjes. Een heel toffe en unieke locatie!
Wij aten er heerlijk Mexicaans bij Mex Factory. We gingen zelfs de laatste avond nog eens terug omdat het ons zo goed bevallen was! 😊

Overzichtsbeeld van LX Factory in Lissabon Portugal

Het roze straatje 🌈

Rua Nova Do Carvalho het roze influencer straatje in Lissabon Portugal

Het is één van de gekendste “influencer” plekjes in Lissabon, Rua Nova Do Carvalho. En ik moet zeggen, ik was toch wel benieuwd om het te zien. Dus trokken we er naartoe op een vroege avond als het al donker was. Het was er heel druk en we vonden er eerlijk gezegd weinig aan.
Een paar dagen later passeerden we er zowat langs, dus besloten we nog eens een kijkje te gaan nemen bij daglicht. En ik moet eerlijk zeggen, het was een prikkeling voor alle zintuigen. 🤣
Overdag veel kleurrijker, maar stinken naar verschaald bier en urine.
Zo zie je maar. Het kan nog zo mooi zijn op beeld, maar er zit vaak toch wat minder mooi kantje aan een mooi plaatje op the gram. En gelukkig kunnen jullie het niet ruiken! 😜
Er is trouwens ook een minder bekend blauw straatje, de Rua Dos Bacalhoeiros!

Santa Justa-Lift

In het centrum van Lissabon vind je de 45 meter hoge ijzeren Elevador de Santa Justa. Het is een belangrijke toeristische attractie en dat hebben we ook geweten! De eerste keer dat we er naartoe gingen, stond er een file van wel 150 mensen te wachten om naar boven te gaan met de lift. Nu zijn we wel een beetje zot, maar zot genoeg om daar achter te gaan aanschuiven dan weer niet! Dus lieten we het maar zo! Een paar dagen later passeerden we er opnieuw en zagen dat de rij een pak korter was. Dus gingen we rijtje schuiven en namen de lift naar boven.
Wat leerden we?
*De lift valt onder het openbaar vervoer van Lissabon, dus gaat op en neer op gezette tijden. Meer bepaald elke 10 à 15 minuten. En er kunnen telkens maar 15 mensen mee.
*Koop een dagpas voor het openbaar vervoer voor 6,60€ of de Lisboa Card en neem de lift hiermee. Een ticket aan de lift zelf kost 5,80€ op en neer en je staat op minder dan een minuut boven/beneden.
*Om naar boven te gaan staan immens veel mensen aan te schuiven, om naar beneden te gaan bijna niemand. Ga dus langs de weg naar omhoog naar het Carmoplein en dan kom je op dezelfde loopbrug terecht aan de lift. En wil je echt eens mee met de lift, neem hem naar beneden. 😉

Santa Justa lift in Lissabon Portugal

Ascensor da Bica

Ascensor da Bica tram in Lissabon Portugal

Nog eentje die ik in the picture wil zetten met zijn ups en zijn downs (letterlijk dan 😂) is Ascensor da Bica. Dit trammetje rijdt van Largo do Calhariz naar de Rua de São Paulo en terug. Een ritje door één straat van amper 260 meter waar je veeeeel geduld voor moet hebben. Maar het is wel leuk om te zien passeren! Ook deze maakt deel uit van het Carris openbaar vervoer en rijdt op gezette tijden. Dus het is niet zo dat ze meer ritjes inlassen als er een lange rij staat aan te schuiven! Afhankelijk van het tijdstip en de dag rijdt het trammetje om de 10, 12 of 15 minuten. Een enkele rit kost 3,80€. Dus ook hier de tip om een pas voor 24u van 6,80€ aan te schaffen of een Lisboa card!
Doe zoals ons en ga te voet naar boven langs de weg en wacht tot er eentje passeert om een leuke foto te nemen. In plaats van er als sardientjes in gepropt te worden! 😉

Torre de Belém

Een heel gekende plek in Lissabon is de Torre de Belém, een verdedigingstoren aan de oever van de Taag in Belém een voorstad van Lissabon. In 1983 werd hij door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, samen met het Mosteiro dos Jerónimos er vlakbij.
De toren stond oorspronkelijk op een klein eilandje, ongeveer in het midden van de Taag. Maar door de grote aardbeving van 1755 begon de loop van de rivier te veranderen en de oever op te schuiven. Nu ligt de toren zo goed als aan land en loop je er over een bruggetje naartoe.
Om hem te bezoeken, neem je de trein in Cais do Sodré tot in Cascais. De rit en het bezoek zijn ook inbegrepen in de Lisboa card. Plan je bezoek goed, want elke maandag is hij gesloten!

Torre de Belém in Lissabon Portugal

Mosteiro dos Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon portugal

Eén van de mooiste plekken in Lissabon is Mosteiro dos Jéronimos. Een prachtig 16e-eeuws hiëronymietenklooster, vlak bij Torre de Belém. Beide zijn geklasseerd als Unesco-Werelderfgoed dus zeker de moeite om te bezoeken!
Handig weetje: Er staat altijd een lange rij voor de kapel, maar met onze Lisboa kaart gingen we zo naar binnen in het Mosteiro langs de linkse rij. We moesten dus niet aanschuiven! 😉

Als je daar dan bent, ga zeker een pastéis de Belém halen in de bekendste nabijgelegen bakkerij! 😉

Castelo de São Jorge

Zoals ik al eerder schreef bevond ons appartementje zich vlak naast de omwalling en toegangspoort van Castelo de São Jorge. Dit is het bekendste kasteel van Lissabon in de wijk Alfama.
Nu goed, het kasteel zelf bezochten we niet door de ellenlange rijen. Plus we vonden het nog best duur aan 15€ per persoon en 7,5€ voor Lewis. We lazen ook dat het kasteel niet zo veel inhoudt, maar het uitzicht wel mooi is. Dus stapten we door de poort en verkenden de kleine straatjes binnen de omwallingen. Langs de hekkens konden we het kasteel ook zien. Life is all about choices zeker. 😉
We hoorden van uit ons appartement af en toe het geluid van een pauw, maar we wisten niet waarvan het kwam. Toen we binnen de omwallingen liepen, zagen we er 10-tallen. Zij zijn dus blijkbaar nu de nieuwe bewoners van het domein.

Castelo de São Jorge vlakbij ons appartementje in Alfama in Lissabon Portugal

Panteão Nacional

Panteão Nacional in Lissabon portugal

Wist je dat Lissabon ook een Pantheon heeft en je er een geweldig uitzicht over de stad en het water hebt? Toen we de gekende vlooienmarkt Feira da Ladra bezochten (dit was eentje voor Kevin 😜) zagen we plots een koepel uitsteken. Nieuwsgierig wat dit gebouw was, zochten we het op en het bleek het Panteão Nacional te zijn. Oorspronkelijk gebouwd als kerk en later omgevormd tot pantheon. Er liggen enkele belangrijke figuren begraven.
De ingang is inbegrepen in de Lisboa Card, anders betaal je 4€. Neem de trappen naar boven op het terras en geniet van het uitzicht!!! 😍
En als je graag rommelt. De Feira da Ladra is er elke dinsdag en zaterdag aan Mercado de Santa Clara.

Wij verbleven 5 dagen in Lissabon. Dat was voor ons voldoende om de mooiste plekken op te gaan zoeken en te doen wat we graag wilden doen. Bereid je reis goed voor, want sommige plaatsen zijn verder weg van het centrum en daar heb je het openbaar vervoer voor nodig. Heb je nog vragen, stuur ons dan gerust een berichtje!

Enkele jaren geleden bezochten we in Portugal de Algarve. Plan je ook een trip naar daar, dan kan je er hier alles over lezen: De Algarve bezoeken

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes ! 😊

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *