Los Gigantes bergen in Tenerife
Leuke tripjes buiten België,  Spanje

Op zoek naar de mooiste verborgen plekken van Tenerife

Tenerife, één van de Canarische eilanden en het jaar door zon zeker. Op zoek naar een nieuwe bestemming om te verkennen en toegegeven, wat winterzon, trok het eiland onze aandacht.
Tenerife was in ons hoofd altijd zo de plek waar oudjes gaan overwinteren. Maar na wat opzoekwerk naar de mooiste verborgen plekken op het eiland werd ik snel enthousiast om het toch te gaan verkennen. Ik zocht vliegtickets die betaalbaar waren in de krokusvakantie, boekte een auto en een leuk verblijf en weg waren we.

Goedkoper vliegen naar Tenerife

Vluchten naar Tenerife zijn meestal vrij duur. Het is een populaire zonbestemming en zeker tijdens vakantieperiodes wanneer het bij ons nog koud is. Prijzen gaan gemakkelijk van 250€ tot 650€ per persoon voor een vlucht van Brussel naar Tenerife.
Ik heb enkele tips om je vliegticket toch goedkoper te vinden en boeken, maar soms moet je daar een beetje “out of the box” voor denken. 😊

1) Wees flexibel met je data. Kijk om 1 of 2 dagen vroeger of later te vertrekken en hetzelfde bij het terugkeren. Ik zoek altijd via Momondo naar de beste prijsjes. Daar kan je ook ingeven hoe ruim je marge is.
2) Zoek op naburige luchthavens en bekijk of het het omrijden waard is. Voor een prijsverschil van 10€ gaan wij niet naar Amsterdam rijden, maar als het bvb 50€ is x4, maakt dat al een verschil van 200€, dat is al het overwegen waard. Maak hier voor jezelf de afweging vanaf wanneer je het interessant vindt.
3) Overweeg een tussenstop in de heen- en/of terugreis. Bekijk dan ook of de layover niet te lang is en of je het haalbaar vindt. Zo hebben we al vaak vluchten goedkoper gevonden voor verschillende bestemmingen.
4) Vond je een interessante prijs, klik dan door naar de aanbieder en bekijk de deal. Wees hierbij voorzichtig! Want vaak bieden tussenpersonen goede prijzen aan, maar tegen dat je bij de betaling komt is er ineens een supplement voor het één of het ander bijgerekend en kom je duurder uit. Ik ga ook altijd kijken bij de airline zelf en vergelijk de prijs. Als het maar een paar € verschil is , boek je beter direct bij de airline. Ook bij vluchten met een tussenstop kan het interessant zijn om 2 vluchten apart te boeken en bij verschillende aanbieders.

Als je deze tips toepast, vind je zeker interessante deals! Je moet er wat tijd in steken, maar ik denk dat wij al bewezen hebben dat het zeker loont. Want we vlogen naar Tenerife voor 102€! 😉

Waar verblijven in Tenerife?

Als ik je een goede raad mag geven, zoek dan naar een verblijf in de omgeving van Costa Adeje, want daar is het weer het beste.
Wij boekten een super leuk verblijf in Abades, iets meer oostwaarts, maar door de wind was het er soms best fris en in het zwembad konden we dus niet gaan. Het temperatuurverschil tussen Abades en Costa Adeje was echt wel een dikke 5 graden, een groot verschil met wat wind erbij.
Aan Costa Adeje zijn heel veel hotels te vinden, dus waar je ook naar op zoek bent van verblijf, je vindt het er zeker. In het Noorden van Tenerife zijn ook enkele van de mooiste verborgen plekken te vinden, maar daar is het ook wat kouder, dus denk goed na of je zon en warmte wil of dichtbij plekken die je wil bezoeken verblijven. Een combinatie van beide kan ook. 😉

De mooiste verborgen plekken op Tenerife

Los Gigantes

Los Gigantes is een imposante reusachtige rotspartij die vanuit de zee oprijst. Op sommige plaatsen zijn deze rotsformaties wel 800 meter hoog, echt indrukwekkend!
Het gelijknamig dorp Los Gigantes is een van de toeristische trekpleisters van het eiland, het is dan ook een drukbezochte plek. Vanuit de haven vertrekken er rondvaarten langs de rotswand.

Je kan er ook wandelen door de Masca kloof tot aan het strand en van daar met de boot naar het dorp terugvaren. De wandeling tot aan het strand duurt ongeveer 3u. Toen wij in Tenerife waren, kon de boot niet aanmeren en een wandeling van 6u, daar zouden we onze pubers niet blij mee maken. We staken deze dus in de kast voor een volgend bezoek aan Tenerife!😏

Charco El Diablo en Cueva La Vaca

Tenerife heeft een heel bijzondere natuur. Je ziet goed dat het eiland gevormd is door onderzeese vulkanische uitbarstingen en dit zorgt voor grillige rotspartijen.
In het westen van Tenerife, dichtbij Los Gigantes vind je Charco El Diablo en Cueva La Vaca, één van de mooiste verborgen plekken voor ons. Op Charco El Diablo vind je unieke rotscreaties uit lava, een echt kunstwerk van de natuur. Draag goede schoenen, want de rotsen zijn scherp. Iets verder naar rechts zie je Puerto de Santiago en Cueva La Vaca, een natuurlijk zwembad gevormd in het vulkanische gesteente. Als de zee rustig is en bij laagtij, kan je hier in zwemmen, maar toen wij het bezochten was het een schuimende en kolkende watermassa. Wij bleven dus lekker op het droge, maar genoten wel van het schouwspel van het water. 💦😉
Om het te vinden, parkeer je je auto op parking “contenedores de basura” en volg het pad aan de rechterkant. Je moet een paar trapjes naar beneden en over het zwarte lavagesteente van Charco El Diablo wandelen tot aan de natural pool.

El Médano en de Montaña Roja

El Médano is een relatief klein vissersdorpje en voor surfers een echt paradijs. De golven zijn er groot en mooi en volgens de verhalen is er altijd wind. Dit was ook zo de dag dat wij het bezochten. Er waren heel wat kitesurfers en de sprongen die ze maakten waren op zijn minst imposant te noemen!
Toen we in het dorpje aankwamen, wisten we al snel waar we die middag zouden lunchen! We zagen een restaurantje bij het haventje waar de golven van de zee woest tegen de kant klotsten. Boven die golven hing een terras met wat tafeltjes. De menu kaart van restaurant Playa Chica zag er ok uit, dus we stapten naar binnen. Er was gelukkig nog één tafeltje voor 4 op het terras en we werden er getrakteerd op heerlijk eten met een prachtig uitzicht op de zee en de Montaña Roja! Hoe gezellig El Médano ook was, het restaurantje was voor ons een van de mooiste verborgen plekken op Tenerife! En die golven? Die deden hun best om ons mee te hebben, maar we werden op geen enkel moment nat! 😉

Parabolica

In 2008 startte men met het bouwen van een energiecentrale in El Medano. De bedoeling was om met een schotel vol spiegels zoveel mogelijk zonne-energie op te vangen en door middel van een chemisch proces om te zetten in methanol. Er moest een heel laboratorium komen met 3 schotels.
Één klein detail hadden ze geen rekening mee gehouden. De energiecentrale werd gebouwd op slechts 100m van de huizen in een beschermd landschap en de bewoners waren niet blij met de plannen voor opslag van methanol vlak bij hun huizen. De site werd dan maar gesloten en de bouw stil gelegd.
Zoveel jaren later blijft er van de schotel enkel nog een geraamte over, maar wat een plekje voor foto’s!😍

La Montaña Amarilla

Het strand van Montaña Amarilla is een van de bijzonderste landschappen van het eiland. De golven van de zee beeldhouwden grillige vormen in de gele rotsen van de berg. Deze rotsen zijn vanwege hun buitengewone schoonheid tot natuurmonument uitgeroepen. Het strand bestaat uit rotsen en kiezels, maar heel dichtbij heb je een gedeelte om te zonnen. Er is ook een trap om gemakkelijk het water te bereiken en een klein barretje waar je voor een kleine prijs een drankje kan kopen.

Het natuurpark Anaga

Het Anaga natuurpark ligt in het noordoosten van Tenerife. Het reservaat heeft een omvang van 14.500 hectaren en maakt een belangrijk deel uit van het eiland. Het kenmerkt zich door steile, scherp gekartelde bergtoppen en diepe valleien en ravijnen die helemaal doorlopen tot aan de zee, waar je talrijke stranden vindt. Wij waren onder de indruk van dit natuurschoon!

Mirador Pico del Inglés

Mirador Pico del Inglés is een viewpoint op een hoogte van 980m waar je een supermooi uitzicht hebt over de hele groene vallei. Op het moment dat wij er de omgeving wilden bewonderen, hingen de wolken zo laag dat we ze konden aanraken. Wat een bijzondere ervaring!

Camino Viejo

Vlakbij de Mirador vind je nog eentje die zeker in het lijstje van de mooiste verborgen plekken op Tenerife hoort. Het magische straatje: de Camino Viejo al Pico del Inglés.
Het is een smal wegje van 1,9 km naar Bailadero, waarbij het eerste deel dwars door het bos gehouwen is. Door een aardverschuiving was een deel onbruikbaar geworden en de weg werd uiteindelijk vervangen door de huidige. Al jaren kreeg de natuur de kans om zijn werk te doen, mos nam de muren in en de takken van de bomen groeiden in een koepel over de weg met dit magische plekje als gevolg. De lage wolken gaven er nog een extra touch aan, net alsof je je op een filmset van Tim Burton bevond!
Even een grappige sidenote: toen wij er waren, was het er een komen en gaan van mensen die er de mooiste foto’s wilden nemen in alle mogelijke poses, met auto’s, moto’s,… Er waren er wel een paar bij waar we toch mee moesten lachen, dus be prepared! 🤭

De Cueva Roja bij Santa Cruz

Dat je Santa Cruz moet bezoeken als je in Tenerife bent, is vanzelfsprekend. Het is de hoofdstad van het eiland en wij vonden het best een gezellige stad met veel kleine straatjes en gezellige winkeltjes. Breng ook een bezoekje aan Mercado de Nuestra Señora de Afrika, die is gehuisvest in een super mooi gebouw!

Iets buiten Santa Cruz, kan je de berg oprijden naar Cueva Roja. Het is niet gewoon een gat in de berg, maar een historische plek want een deel van de beroemde “Camino de Las Lecheras” loopt er doorheen. Dit pad werd gebruikt door de oude melkmeisjes van La Laguna om hun koopwaar te vervoeren en te ruilen voor voedsel in Santa Cruz de Tenerife. De weg begon vanaf de Cruz de los Álamos in Las Mercedes en eindigde in de Recova Vieja, beneden in de stad.
Ze gebruikten deze doorgangsplaats voornamelijk om de belastingen op de ingangen van de steden (fielatos) te ontwijken. Cueva Roja was de plaats waar ze Santa Cruz de Tenerife binnenkwamen. Het diende vooral als rustplaats, want om hier te komen moesten ze door ravijnen en smalle passen waar ze niet konden stoppen. Het was een tocht van ongeveer 11 km enkel, stel je voor dat je dat moest doen met je koopwaar! Best interessant toch die verhalen rond plekken die je ontdekt op reis!😃

Charco El Rayo

El Rayo bij Buenavista Del Norte is een speciale plaats. Een populaire legende zegt dat dit “gat” het resultaat is van een blikseminslag die deze bijzondere opening creëerde, maar dit is nooit bewezen. Wij denken dat het eerder het resultaat is van jaren erosie van de golven op het land. We verwachtten dat het veel kleiner zou zijn en waren echt verrast over de grootte! Onderweg naar deze plek rijd je door allemaal bananenplantages, wel eens tof om te zien!

Natural pools

Overal op Tenerife vind je “natural pools” of natuurlijke zwembaden, gevuld met zout water uit de zee. Dankzij een betonnen muur die het zwembad tegen de golven beschermt is het een rustige plek om in te baden. In het voorjaar zijn de meeste natural pools afgesloten voor het publiek. Met de woeste zee en de golven die over het zwembad slaan geen slechte beslissing!
De Charco de la Isla Cangrejo (laatste foto) ligt op een mooi plekje aan de kust van Santiago del Teide. Langs een trap kan je naar het zwembad gaan, maar bij vloed of sterke golfslag kan het best gevaarlijk zijn. Wij kwamen er net op het juiste moment aan, want we lazen dat de zonsondergangen er adembenemend zijn en ik moet zeggen dat het niet teleur stelde! 

Elevador De aguas De Gordejuela

Leegstaande gebouwen hebben een énorme aantrekkingskracht op ons. We gingen al een paar keer urbexen op verschillende plekken en de spanning die er hangt rond het ontdekken ervan, is moeilijk te omschrijven. Ik wil dan ook steeds het verhaal er achter weten. Toen we over deze oude en vervallen waterlift hoorden, moesten we gewoon een kijkje gaan nemen!
De constructie van deze lift is best uniek, gezien de ruige en steile plek waar hij gebouwd is. In het gebouw kwam de eerste stoommachine van het eiland. Het doel was om water uit Gordejuela op te pompen naar een ​​molen en zo water naar bananenplantages hogerop te brengen.
Jammer genoeg was het allemaal potdicht afgesloten. Met wat klim en klauterwerk zouden we er wel naartoe geraakt zijn, maar aangezien een groot deel ingestort is, lieten we het maar zo. 😉 

Sanatorio de Abades

Een andere urbex locatie is het spookdorp in Abades. Vroeger was dit een dorp speciaal bedoeld voor mensen met Lepra. Het dorp werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar rond de tijd van voltooiing werd een remedie voor deze ziekte gevonden. Daarna is het nog even gebruikt als militaire uitvalbasis. De site werd verlaten en veranderde in een spookdorp. In wat er overblijft van de gebouwen kun je nog zien waar de kamers, WC , douche , keuken en wasplaats is geweest. De lege gebouwen en de vervallen kerk worden vaak gebruikt voor fotoshoots en is een uitgelezen plek voor graffiti artiesten.

Tenerife heeft nog veel meer verborgen plekken, we probeerden de mooiste in één week te gieten en reden daarvoor best wat kilometers rond. Met dit artikel wil ik je een idee geven wat er allemaal te zien is naast de gekende plekken op het eiland. We willen zeker nog eens terug gaan en meer unieke plekken opzoeken en zullen dit artikel daarna aanvullen.

Heb je vragen over onze trip, stuur ons dan gerust een berichtje! En zoek je meer reisinspiratie? Volg ons dan zeker op onze Instagram pagina @cakesreisjes ! 😉

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 46 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *