Volkswagen Caddy ombouw kit naar mini camper
Vanlife

Volkswagen Caddy ombouwen tot mini camper – goedkope en gemakkelijke oplossing

Al een tijdje borrelde er een idee om onze Volkswagen Caddy om te vormen in een mini camper. We zochten online naar een oplossing die budgetvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken was. Maar ook naar een oplossing die niet zo veel plaats inneemt als de bestaande ombouwen en eerlijk gezegd, we vonden het niet…

We gaan al heel lang graag kamperen met de boys. Eerst gingen we op stap met een tent. Een paar zomers verbleven we in een stacaravan en de laatste jaren reisden we met onze vintage vouwcaravan “Rappie”. We houden enorm van de vrijheid die het ons geeft en voor “later” dromen we al lang van een kampeerbusje. Later, want nu hebben we nog teveel onze auto nodig als dagelijks vervoer. Maar kleine kindjes worden groot en de boys willen niet altijd meer mee op reis. Het begon meer en meer te kriebelen, te erg om gewoon niks te doen en af te wachten.

Op een dag kregen we de ingeving om dan maar zelf iets te creëren waarmee we onze gewone auto kunnen omvormen tot een mini camper. Als we het niet vonden online, moesten we het maar zelf bedenken! Het idee was geboren, maar de uitvoering moest nog komen. En toen kwam er een verrassing! In 2021 lanceerde Volkswagen hun eerste Caddy California. We mochten hem uittesten en dat versnelde ons plan. Na een grondige brainstorm nam ons ontwerp vorm aan. We konden aan de slag om een unit te maken gebaseerd op onze Volkswagen Caddy. Het was de eerste stap naar een mini camper voor ons twee.

De ombouwunit voor onze Volkswagen Caddy (kan ook voor andere wagens)

De meeste ombouwkits die je online vindt zijn volledige units die je in de auto zet en er terug uit haalt in dezelfde vorm. Wij wilden vooral iets maken dat gemakkelijk weg te bergen is als onze auto niet als mini camper gebruikt wordt. Iets wat minder plaats in neemt dan een vaste unit. En liefst ook goedkoper dan de kant en klaar kits die je kan kopen. Na wat tekenen en uitrekenen was de blauwdruk klaar. De unit die we ontworpen bestaat slechts uit enkele planken en scharnieren, niks moeilijk dus! En met deze unit kunnen we op 5 minuten onze gewone dagdagelijkse Volkswagen Caddy omvormen in een mini camper en terug.

We controleerden alle maten van de auto nog eens goed en gingen naar een Brico bouwmarkt. Zij verzaagden het hout meteen in de winkel in de maten die we opgaven. Op 10 minuutjes was het gepiept en konden we de planken meenemen naar huis.

We moesten ze enkel nog ineen schroeven en de basis was al klaar. In de legplanken die op de basis en de zetels rusten, boorden we voldoende gaten. Niet enkel voor de ventilatie, maar ook om het gewicht van de planken te verkleinen.
Als je een beetje handig bent, kan je deze unit dus gemakkelijk ook zelf maken! 😉
Maak wel dat de gaten niet te dicht bij elkaar zitten, zodat je de stevigheid van je planken niet verliest. Want ze moeten immers wat gewicht kunnen dragen!

Goede verduisteringskit voor de ramen van de camper

Toen we de unit klaar hadden, dacht ik zelf wel een set verduisteringsgordijntjes te maken. Ik ben best handig dus dacht dat dat wel zou lukken uit van die dunne zonneschermen. Ik sneed alles op maat en werkte ze af met de naaimachine. Met magneetjes konden we ze bevestigen aan de carrosserie van de auto. Maar heel goed bleek dat toch niet te werken, dus gingen we op zoek naar een deftige verduisteringskit speciaal gemaakt voor de nieuwe VW Caddy. Die vonden we gelukkig online. De nieuwe set is veel dikker en isoleert ook beter. Je bevestigt hem met kleine stukjes klittenband aan de ramen, dus ook geen scherm dat midden in de nacht loskomt.
Ben je zelf ook op zoek naar een verduisterings- en isolatie set voor je ramen? Tik je type van auto in en “thermomatten” en dan vind je vast wat je zoekt!

We hebben onze unit nu reeds 2 keer uitgeprobeerd op een meerdaagse trip en hebben daar veel uit geleerd. Welke dingen heb je allemaal nodig om ermee op stap te gaan bijvoorbeeld.
Een paklijst met de benodigdheden om te gaan kamperen of zelfs wildkamperen vind je in ons artikel Wat heb je nodig om te kamperen met een mini camper?

En zoek je meer reisinspiratie? Volg ons dan zeker op onze Instagram pagina @cakesreisjes ! 😊

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *