Met de mini camper op reis aan de Moezel
Vanlife

Benodigdheden om te wildkamperen met een mini camper

Vorig jaar ontworpen we een unit om onze eigen dagelijkse auto om te vormen tot mini camper om mee te reizen. Het idee was om ook te gaan wildkamperen met onze mini camper, maar wat heb je daar allemaal voor nodig? Ik neem jullie in dit artikel graag mee in de wereld van het vanlife. En geef je enkele tips om een uitzet samen te stellen en zo de beginnersfouten die wij maakten te vermijden. 😏

Wat heb je zeker nodig voor een kampeertrip met een mini camper?

Er zijn een aantal zaken die onontbeerlijk zijn voor een kampeertrip. Zeker als je van plan bent om ook off grid te gaan. Naast de gebruikelijke standaard dingen, moet je toch aan een paar extra dingen denken. Wij gingen 2 keer op “testweek” en ondervonden aan den lijve wat je toch echt extra nodig hebt als je wil gaan wildkamperen met je mini camper.

Wat is de standaarduitrusting om te kamperen? En welke zaken raden wij aan?

Ik begin eerst met een lijstje van dingen die je standaard nodig hebt om te gaan kamperen. Het maakt niet uit of dat nu met een camper, tent of caravan is, deze zaken zijn essentieel! Wij probeerden verschillende dingen uit en ik geef je graag onze ervaringen mee.

Kampeerstekker

Ooit vergeten en les geleerd! Hij staat bovenaan ons lijstje nu!
Een verloopstekker is absoluut noodzakelijk als je op een camping staat en stroom wil nemen. De verdeelkast werkt immers niet met een gewoon stopcontact. Een haspel met verschillende stopcontacten om de stroom te verdelen ook! Kies bij voorkeur een haspel met een lengte van 20 of 25 meter, want de verdeelkast is vaak niet vlakbij je kampeerplek.

Een goede matras + kussens + slaapzak/deken:

Wij kochten eerst een opvouwbare kampeermatras, maar die bleek in de eerste testweek te zacht om goed op te slapen. Overtuigd van het belang van een goede nachtrust, zochten we online naar een stevigere matras. We vonden eentje van 120×200 cm die veel beter is. Maak niet dezelfde fout als ons en investeer meteen in een goede matras. Want eens je de smaak van het kamperen in de minicamper te pakken hebt, zal je er best wat nachtjes in doorbrengen! 😉
Ik link hier niet naar degene die wij kochten, omdat ieders gevoel hierin anders is. Wij slapen graag op een stevige matras, maar jij misschien niet. Zoek dus voor jezelf uit wat je graag hebt.

Op de eerste trip namen we onze hoofdkussens van thuis mee. We sliepen er goed op, maar ze zijn vrij groot en ze nemen veel plaats in. Voor de 2e probeerweek kochten we de kampeerhoofdkussens van Decathlon. Ze zitten in een klein zakje en we hebben er heerlijk op geslapen, aanradertje dus!

Als slaapzakken/dekens gingen wij voor een cloudtouch deken en een fleece deken van Voited. Ze zijn iets duurder in aankoop, maar gemaakt van gerecycleerde petflessen en dragen dus bij aan een duurzamere planeet. Je kan ze door middel van knoopjes aan elkaar bevestigen en zo een grote slaapzak voor 2 personen creëren. Heb je ze niet meteen nodig omdat het te warm is, kan je er een hoofdkussen van maken, handig toch!

Borden, bestek en glazen

Wij zochten en kochten onze huisraad om te kamperen hier en daar bij elkaar. Maar wat je zeker nodig hebt is: onbreekbare kampeerborden, bestek, kampeerglazen en wat kommetjes. Om dit allemaal gemakkelijk mee te kunnen nemen zochten we een box om alles in te steken. Winkels zoals Action, Wibra, Ikea en Zeeman hebben verschillende goedkope boxen in hun assortiment. Vul die met alles wat je denkt nodig te hebben om te koken en eten. Onze box staat nu klaar en we hebben hem maar in de auto te steken als we willen vertrekken. We hebben ook een boxje met keukenhanddoeken, afwasspullen en kruiden.

Kookvuurtje/barbecue + potten

Om eten te bereiden tijdens onze tripjes kozen we voor een all in one toestel. Eentje waar we zowel mee kunnen grillen, koken als wokken en die niet veel plaats in neemt. De Party Grill 400CV van Campingaz is een compact en veelzijdig toestel en heeft alles wat wij nodig hebben. Gasbidonnetje erop draaien, knopje van de automatische ontsteking indrukken en je kan aan de slag. Om in te koken kochten we een goedkoop setje met 2 kookpotjes en een klein pannetje. Eerlijk gezegd, veel hebben we dat nog niet gebruikt, de vraag is dus of dat echt noodzakelijk is. Je kan in uiterste nood ook altijd iets opwarmen in een aluminium bakje dat je daarna weggooit.

Kampeertafel + kampeerstoelen

Zoek hier ook voor een set die je passend vindt. Wat voor ons goed is, is dat daarom voor jullie niet. Wij hebben momenteel een klaptafel voor 4 personen, maar als je op oneffen terrein staat is ze niet handig. Je kan de pootjes niet aanpassen in de hoogte. We zijn dus nog op zoek naar een compacte kampeertafel met aanpasbare pootjes. Zodra we een geschikte gevonden hebben, zet ik ze erbij in dit artikel!
Bij kampeerstoelen is er ook een heel uitgebreide keuze. Momenteel hebben we basis opvouwbare kampeerstoelen en 2 kampeerkrukjes van Decathlon om te eten en 2 sling chairs van Coleman om even achteruit te kunnen liggen met steun aan je hoofd.

Extra uitrusting die je nodig hebt om te wildkamperen met een mini camper

Gewone koelbox of elektrische koelbox

Kies eentje die op de sigarettenaansteker werkt van je auto. Je kan koelen op de stroom van de auto zolang je onderweg bent. Zorg voor een koelbox die de koelte goed binnen houdt als je geen elektriciteit ter beschikking hebt. Met wat koelelementen in de box kan je eten en drankjes goed fris houden als je ergens off grid gaat staan.
Wij hebben een Mestic MCC 35 compressor koelbox en die doet het super goed! Op het display geef je de gewenste temperatuur in en de koelbox houdt die temperatuur goed aan, zelfs als hij in de volle zon staat! Haal je hem van de elektriciteit af, dan blijft de temperatuur lang op peil. Er past veel in en er zit een vak opzij waar je beleg en kleinere dingen in kan bewaren. In de koelbox zit ook een lichtje, wat best handig is op een donkere plek! Wat een pluspunt is, is dat er een melding op het display staat hoeveel power de bron heeft. Op die manier kan je de batterij van de auto niet leegtrekken!
Voor 349€ haal je deze top koelbox al in huis en dat is hij zeker waard!👌🏻

Jerrycan water

Heel belangrijk als je wil gaan wildkamperen met je mini camper, geloof me, water heb je echt nodig voor vanalles en nog wat! Wij kochten eerst een opvouwbare jerrycan. We dachten dat we hem dan gemakkelijker zouden kunnen opbergen als we hem niet gebruiken. Die bleek echter om te vallen en in te zakken tijdens transport en gebruik. Tot zo ver het gemak dus! Nu hebben we een stevige jerrycan met een kraantje, veel gemakkelijker!

Buitendouche

Op de eerste trip hadden we geen buitendouche mee. We konden ons dus ook niet echt wassen op de off grid plekken. Voor de 2e trip kochten we een campingdouche van Froyak voor 9€. Het is een zwarte zak die je in de zon legt om het water op te warmen. We hingen hem daarna aan de auto vast en konden zo douchen. Verwacht hier geen straal water zoals thuis, maar je kan je er goed genoeg onder wassen en opfrissen!

Douchetentje

Wil je je nog gemakkelijker en zonder gêne kunnen wassen, schaf je dan een douche/omkleedtentje aan. Wij zetten het douchetentje tegen de auto en hadden zo een privé badkamertje mee op onze trip, echt handig! 😊

Toilet

Een ander ding waar we lang over nagedacht hebben is een toilet. Aangezien we met een mini camper reizen en wildkamperen, is een toilet wel nodig. Een porta potti is te groot om mee te nemen in de Caddy, dus dat viel al af. En je kan je wel hurken in de bosjes, maar aangenaam en proper is dat niet. Dus bedachten we een andere oplossing. We zochten naar een klein en stevig emmertje en hingen daar een vuilniszakje in voor een grote boodschap. Dit emmertje zetten we in het douchetentje en we hadden een toilet. 👌

Zonnepaneeltje

Als laatste zochten we een zonnepaneel om onze toestellen op te laden. Alle toestellen die via USB kunnen opgeladen worden zoals gsm’s, powerbanks, lampjes kunnen we zo van voldoende stroom voorzien. Het is een redelijke aankoop, maar een enorme vrijheid om bij te kunnen laden!

Deze zaken heb je volgens ons echt nodig als je wil gaan wildkamperen met een mini camper! Wij hebben het uitgetest en onze ervaringen hier laten spreken. Zie je graag onze avonturen tijdens de 2e trip? Lees dan zeker ons artikel op roadtrip in Noord-Frankrijk.

Heb je nog vragen, stuur ons dan gerust een berichtje! En zoek je meer reisinspiratie? Volg ons dan zeker op onze Instagram pagina @cakesreisjes ! 😊


Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 46 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *