Wat is er te doen in Oudenaarde
Leuke tripjes in België,  Vlaanderen

Wat is er te doen in Oudenaarde?

In de krokusvakantie van 2021 trokken de Belgen massaal naar de Ardennen en aangezien wij niet houden van drukte, zochten we iets helemaal anders!
De keuze viel op de Vlaamse Ardennen en we namen Oudenaarde als uitvalsbasis.
2 Van mijn beste vriendinnen wonen vlak bij Oudenaarde, dus ik was er wel eens geweest, maar nu wilden we wat dieper graven en meer van de omgeving zien.

Waar verblijven in Oudenaarde?

We verbleven in het Leopoldhotel Oudenaarde, een 4* boetiekhotel vlak bij het centrum van Oudenaarde en lekker rustig met zicht op de Schelde. We sliepen in een Familie Studio Deluxe, een studio met een tweepersoonsbed en een slaapbank voor 2 personen. Er is een mooie grote badkamer met douche en een volledig uitgeruste keuken. Ideaal voor een kort of langer verblijf met het gezin!

Kluisbos wandelroute

We hebben in coronatijden het wandelen ontdekt en rond Oudenaarde zijn er best wat toffe routes te vinden. De eerste wandeling die we deden was de Kluisbos wandelroute, een wandellus van 6,4 km dwars door het Kluisbos. Er zijn verschillende parkings waar je de wagen kan parkeren. De mooiste start krijg je van aan het sport- en recreatiedomein. Daar moet je eerst langs houten vlonders omhoog tot je in het bos komt. Na ongeveer 1 km wandelen vind je de “liefdesbron”. De legende gaat dat wie met zijn blote voeten in de bron gaat staan, binnen het jaar de liefde vindt. Of het waar is of niet, wie zal het zeggen? Bij ons was de bron nog dichtgevroren, maar in de zomer is het vast en zeker een welkome verfrissing! 😉
Net voor je het bos verlaat, kom je langs BosbAAr, een gezellig terras en de perfecte plek voor een drankje en kleine pauze! Daarna kruis je de taalgrens en wandel je een stuk door het Waals gewest. De wandeling gaat verder tussen weilanden en akkers door, langs Amougies om dan terug te keren naar het Kluisbos. Een toffe wandeling door mooie landschappen!

Er is een Starbucks in Hotel Leopold!!

Tijd om in te checken in het hotel, wat te eten en te drinken en eens door Oudenaarde te wandelen. Een groot pluspunt van het Leopold hotel is dat ze een Starbucks hebben bij de bar. Ik vond het alvast heerlijk om mijn latte macchiato te drinken op een bankje aan het water in het lentezonnetje!🤩

Wandeling door de Rijtmeersen

De dag erna vertrokken we na een heerlijk ontbijt voor een volgende wandeling door de Rijtmeersen. Het is een wandeling van 9 km. We parkeerden de auto aan de kerk in Welden en gingen op pad. Het eerste stuk van de wandeling is niet zo speciaal, maar dan kom je bij de schelde terecht en is het heel mooi wandelen langs het water. Af en toe vaart een boot langs en passeert een fiets, maar verder was het was er lekker rustig. Voor het laatste stukje ga je dwars door de Rijtmeersen. Je vindt er gallowayrunderen en konikpaarden. De runderen speelden verstoppertje, hoe hard we er ook naar zochten, maar de konikpaarden vonden we wel. Ze stonden met zijn 8 stokstijf tussen het lange gras. We bleven er ver genoeg van, namen enkele foto’s en lieten de dieren verder met rust. We hadden wel geluk om ze te zien, want ze hebben een heel groot gebied om zich in te bewegen!

Urbex: op zoek naar het verborgen kapelletje en het blauwe vliegtuig

Na de lunch in onze studio gingen we nog eens terug naar het Kluisbos op zoek naar het verborgen kapelletje en het blauwe vliegtuigje. We houden wel van wat urban Exploring en dit was toch één van de spannendere dingen die we al gedaan hebben. Ik liet er voor de eerste keer met trillende handjes mijn drone op en maakte er mijn eerste “echte” beelden mee.

Wandeling in Oudenaarde met de erfgoedapp

De laatste dag van ons verblijf gingen we in Oudenaarde op stap met de Erfgoedapp. Je downloadt een route in de app en krijgt tijdens je wandeling allerlei weetjes en verhalen van vroeger te horen en zien. Best wel interessant om zo meer over de stad te weten te komen!

Geo-Cache in Oudenaarde

We zochten ook een paar Geocaches op voor Lewis. Geocache is een soort schattenjacht op basis van GPS coördinaten. Naar wat je zoekt en waar je het exact kan vinden, weet je nooit 100% op voorhand en dat is net het leuke eraan. Heb je de cache gevonden, dan kan je je naam en de datum achterlaten op een mini logboekje en stop je alles netjes terug, klaar voor een volgende geocacher! Wil je meer weten over Geocaching, kijk dan eens op deze website: https://geocachen.be/

Wandeling rond de Donkvijver

Voor we terug naar huis reden, deden we nog één laatste korte wandeling van 2,6 km rond de Donkvijver. Er is een wandelpad aangelegd, dus deze wandeling is ook perfect met kleine kindjes en/of een buggy te doen. In de zomer kan je er verschillende watersporten beoefenen en een moerasparcours of blotevoetenpad doen.

Natuurlijk zijn er nog veel andere dingen te doen in en rond Oudenaarde zoals de Koppenberg, het Ename bos, het centrum Ronde van Vlaanderen, het MOU museum, brouwerijen, fietsroutes en nog zo veel meer… Naar ieders verlangens en interesses dus zeker voldoende!
Dus Oudenaarde? Je was geweldig en zeker een aanrader! 😃

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes !

Reacties uitgeschakeld voor Wat is er te doen in Oudenaarde?

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 46 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!