Op weekend in Limburg, unieke plekjes onthuld
Leuke tripjes in België,  Vlaanderen

Op weekend in Limburg, unieke plekjes onthuld

Als er één ding is wat 2020 en het Corona-virus ons geleerd heeft, dan is het dat we best wel leuke plekken hebben in België die de moeite waard zijn om te ontdekken. Dus waarom niet eens een weekend naar Limburg op zoek naar unieke plekjes? We gingen begin oktober met ons tweetjes voor 2 dagen op weekend naar Limburg en wilden zo veel mogelijk dingen doen en unieke plekjes zien. Zo gezegd, zo gedaan! Onze fietsen gingen in de koffer en weg waren we!😀

De Lommelse Sahara

We reden eerst naar de Lommelse Sahara, een uitgestrekt zand- en duinlandschap van 193 hectare groot met verschillende kleine meertjes. In het midden ligt een groot meer omgeven door een zandvlakte die doet denken aan een kleine woestijn. Om aan dit meer te geraken zijn er verschillende wandel- en fietspaden, dus haalden we de fietsen uit de auto en gingen op weg.

Uitkijktoren: de reus van Bosland

Onze eerste stop was de uitkijktoren, de reus van Bosland genaamd. De uitkijktoren is zeker de moeite waard. Hij werd opgebouwd met wel 3,5km touw dat rond de toren gedrapeerd ligt. Bedoeling van de architecten was om zo het glooiend lijnenspel van de duinen na te bootsen. We beklommen de 144 treden en kregen van op 30 meter hoogte een fantastisch uitzicht over de omgeving. Op een mooie dag kan je tot wel 25 km ver kijken! Wil je alles tot in het detail zien, dan staat er voor jou een gratis observatiekijker te wachten boven.

Met de fiets rond het meer in de Lommelse Sahara

Na de uitkijktoren gingen we met de fiets tot aan het meer en er helemaal rond. Daar hebben we wel een stukje moeten stappen, want in de sahara kan je niet fietsen door het zachte zand! 😉 Het was er zalig rustig en we namen onze tijd om naar alle futen, eenden en zwanen te kijken. In de zomer komen best wat dagjestoeristen naar het strand, maar wij waren er die dag bijna alleen.

Fietsen door de bomen

De fietsen konden terug in de auto en we gingen op weg naar het volgende punt: Fietsen door de bomen in Hechtel-Eksel. Dit is Limburg’s grootste toeristische troef! Een fietsbrug bestaande uit een dubbele cirkel van 700 meter lang. Je stijgt geleidelijk tot op 10 meter hoogte waar je fietst tussen de boomkruinen, best wel een unieke ervaring. Ik moet je niet zeggen dat wij de afdaling het leukste vonden zeker? We gingen dan ook een paar keer op en af! 😁

Fietsen door het water

Wist je dat je in Limburg ook kan fietsen door het water? Dit mocht natuurlijk niet ontbreken in ons tripje, dus reden we met de auto naar Bokrijk. Daar kan je parkeren op één van de parkings en met de fiets vertrekken voor een lange of korte fietstocht. Wij reden eerst naar de grote vijver van de Wijers, een heel uitgestrekt waterlandschap in het hart van Limburg. Daar vind je het unieke fietspad van 200 meter lang dat je dwars door de vijver leidt. In het midden staat het water op ooghoogte, je rijdt dus onder het waterniveau door, best een speciaal gevoel.

Uitkijktoren Bolderdal

Van daar uit fietsten we naar de uitkijktoren. De toren is 15 meter hoog en staat deels onder water in vijvergebied Bolderdal. Van bovenaf krijg je een heel mooi uitzicht over de omgeving met de honderden vijvers. Zeker de moeite dus om tot daar te rijden!

Waar verblijven in Limburg?

Na onze lange fietstocht, waarbij het begon te regenen, waren we blij dat we ons konden gaan opwarmen in het hotel. We verbleven in het Radisson Blu hotel in Hasselt, een hotel met een skybar en een fantastisch uitzicht vanuit de kamer. Het was de perfecte uitvalsbasis voor de volgende dag.

De Japanse tuin in Hasselt

Goed uitgerust en na een volledig Coronaproof ontbijt (waarbij alles individueel verpakt was), vertrokken we naar de Japanse tuin in Hasselt. Je wordt er volledig ondergedompeld in de Japanse sfeer, je zou bijna denken dat je echt in Japan bent. De tuin is heel mooi aangelegd, er is een ceremoniehuis en er heerst een heel serene sfeer. In de tuin vind je ook een vredesbel. De bel is een aandenken aan de slachtoffers die gevallen zijn door de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en de algemene waanzin van oorlog. Wij luidden ze met veel plezier in naam van de vrede! Aan de kassa kan je zakjes voer kopen voor de vissen, ook altijd leuk als de kids mee zijn!

C-Mine in Genk

Tijd om Hasselt te verlaten en richting Genk te rijden waar we C-Mine bezochten, maar enkel de buitenkant. We besloten een bezoek aan het belevingsparcours uit te stellen tot we eens terug komen met de jongens. Zeker nadat we ontdekten dat er op de site een labyrint is. Ook dit hebben we gespaard voor een volgend bezoek, maar ik wilde jullie dit toch even mee geven! 😉

Klooster van Colen in Borgloon

Na Genk reden we richting Kerniel, bij Borgloon. Vlakbij het klooster van Colen vind je er een kunstwerk midden in het landschap. Je kan de wagen links op de parking voor het klooster zetten, het werk bevindt zich aan de rechterkant van het klooster. De ronde constructie geeft je een uitzicht van 360° door de verticale houten latjes. In het kunstwerk wandelen zou volgens de maker Aeneas Wilder doen denken aan het rondwandelen in een klooster. Ik voelde die vibe niet, maar vond het wel leuk om het werk eens te zien. 🤔

Reading between the lines: doorkijkkerkje in Borgloon

Onze voorlaatste stop werd het “doorkijkkerkje”, beter gekend als “Reading between the lines” in Borgloon. Het kunstwerk is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. Het speciale aan het kerkje is dat het landschap steeds zichtbaar blijft doorheen het werk, zowel vanop afstand als vanbinnen uit. Je kan het kerkje enkel te voet of per fiets bereiken. Parkeer je wagen op de kleine parkeerplek langs de weg en ga te voet verder. Na 600 meter zien je het kerkje staan.

Helshaven: de zwevende kapel

We hadden nog tijd voor één stop, vóór we terug naar huis keerden. Dit werd de “Zwevende kapel” in Helshoven, ook bij Borgloon. Dit kapelletje werd opgebouwd uit gekloven kersenstammen en geeft een heel mooi uitzicht over de velden en de omgeving. Na een grondige stabiliteitscheck konden we het zowel vanbinnen als vanbuiten bewonderen!

We hadden een heel fijn weekend, hebben veel gezien, maar ook nog veel gemist. Eén ding is dus zeker, we gaan zeker nog eens terug om die dingen te gaan verkennen!! Heb je nog vragen over dit artikel en ons tripje, stuur ons gerust een berichtje! 😊

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes !😊

Reacties uitgeschakeld voor Op weekend in Limburg, unieke plekjes onthuld

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!