Wat doen in Rome De leukste en gratis bezienswaardigheden
Italië,  Leuke tripjes buiten België

Wat doen in Rome? De leukste en gratis bezienswaardigheden.

Rome is een geweldige stad om te bezoeken, ze is heel veelzijdig en zal je zeker kunnen bekoren! Wij gingen naar Rome voor 5 dagen en dat was naar ons gevoel voldoende om de leukste en gratis bezienswaardigheden te kunnen zien.

Maar wat zijn nu die leukste en gratis bezienswaardigheden die je zeker moet doen in Rome?

Sacra Dell’ Argentina

Hou je van katten? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Sacra Dell’ Argentina, een belangrijke Romeinse archeologische vindplaats midden in Rome waar je als bezoeker niet in mag, maar waar honderden straatkatten wonen.

In 1994 richtten 2 Romeinse dames er de Torre Argentina kattenopvang op. Aan de zijkant van het grote tempelterrein aan Largo diTorre Argentina maakten ze een thuis voor de zieke en verwaarloosde Romeinse zwerfkatjes. Elke kat heeft er een eigen mandje, kussen of ander plekje en alle katten krijgen elke dag lekker te eten. Aan lichaamsbeweging ook geen gebrek: ze hebben het hele opgravingsterrein om lekker te ravotten en te luieren.

Villa Borghese

Een heel leuk park in Rome is Villa Borghese, je kan er wandelen, rennen of fietsen. Er is van alles te doen. Ook voor kinderen is dit een leuk park om naar toe te gaan. Al is het maar dat ze hier even uit kunnen razen, iets dat in een drukke stad zoals Rome niet al tijd gaat.

In het park zijn verschillende verhuurplekken. Je kunt segway’s huren, twee tot vier persoon fietskarren (kinderen kunnen voorop in een stoeltje) en skelters. Hiermee kun je een uur lang door het park rijden. Geen zin om te trappen? Er rijdt een ook treintje door het park. Wij huurden een fietskar voor een uur en hadden een geweldige tijd!!
Ga naar het uitkijkpunt op Piazza Bucarest voor een subliem panoramisch zicht over Rome!!

Het Forum Romanum

Het Forum Romanum was het oude centrum van Rome in de oudheid. Door natuurgeweld en vernielingen zijn er nu alleen nog maar ruïnes. Tickets om binnen te gaan kosten 6€. Maak voor jezelf de afweging of je er echt wil tussen lopen of het gewoon wil zien. Wij gingen niet binnen in het domein, maar wandelden er rond en hadden een goed zicht langs alle kanten op de ruïnes.

Het Colosseum

Hetzelfde geldt voor het Colosseum. Heel lange wachtrijen als je het wil bezoeken en je moet op een vooraf bepaald uur binnen gaan. De goedkoopste tickets zijn combi-tickets voor het Colosseum en de Palatijnse heuvel aan €23,5. Wij besloten het niet te doen omdat onze tijd beperkt was, maar wandelden er eens rond, wat al imposant op zich is.

Het Altare della Patria

Het Altare della Patria (het Altaar van het vaderland) of ook Il Vittoriano genoemd is een ander groot monument in Rome. Het monument van Victor Emanuel II is een opvallend groot wit gebouw gemaakt van marmer. Het wordt ook wel de bruidstaart van Rome genoemd of de typemachine. Deze namen heeft het te danken aan zijn grote (135 meter breed en 70 meter hoog) en opvallende witte kleur. Ga de trappen op naar boven en geniet van een mooi uitzicht over Rome!

Ostia aan de zee

In een goede 30 minuten sta je vanuit Rome in Ostia aan de zee. In de zomer is dit waarschijnlijk een bruisende vakantiestad, maar in de winter heel rustig. Het was wel leuk om eens langs de boulevard te wandelen, de frisse zeelucht op te snuiven en een ijsje te eten.😉 Dichtbij Ostia is ook een outlet center “Castel Romano”. Als je houdt van shoppen, zeker de moeite waard om eens langs te gaan!

Ostia Antica

Vanuit Ostia gingen we naar Ostia Antica. Dit is de voormalige havenstad van Rome en tegenwoordig een enorm archeologisch park van 100 hectare met vele opgravingen waar je gerust uren kan dwalen tussen talloze ruïnes. Het was echt de moeite waard om er naartoe te gaan. Tickets kosten €10 voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar gaan gratis naar binnen.

Natuurlijk zijn we ook een kijkje gaan nemen naar de andere gekende historische punten, als we dan toch in Rome zijn, mag je die gratis bezienswaardigheden niet overslaan! 😉

De Trevi fontein

De Trevi fontein is de bekendste en grootste fontein in Rome. Velen vinden dit ook de mooiste fontein ter wereld en ze is ook wel super mooi. Je kan de fontein vinden op Piazza di Trevi. Ga ze heel vroeg in de ochtend bezichtigen, anders ben je er zeker niet alleen!

De Spaanse trappen

De Spaanse trappen is een andere beroemde locatie in Rome. Niet alleen een ontmoetingsplaats voor toeristen, maar ook voor de lokale bevolking.

Het Pantheon

Op Piazza della Rotonda verrijst het Pantheon, één van de imposantste en gratis bezienswaardigheden in Rome en zeker een aanrader!
Even een weetje:
In het midden van de dakkoepel zit een oculus (gat) met een diameter van 9 meter doorsnee, maar toch regent het maar weinig in het Pantheon. Dit gebeurt door een eigenaardig fysisch fenomeen, het schoorsteeneffect. Het gat creëert een opwaartse luchtstroom, waardoor druppels van lichte regen verdampen. Maar als de regen heviger wordt, werkt dit niet meer en word je in het Pantheon toch nat. Het overtollige water wordt dan afgevoerd door enkele roosters net onder de oculus. 😉

Sint-Pietersplein en De Sint pietersbasiliek

De Sint Pietersbasiliek is de grootste en mooiste basiliek van de hele wereld. Elk hoekje is versierd, de vloer, de muren, het plafond, echt overal waar je kijkt. De wachtrijen kunnen er oplopen tot 2uur, dus wij lieten het aan ons voorbij gaan, maar het plein op zich is ook al indrukwekkend!

Piazza Navona met zijn fontein

Piazza Navona was vroeger een stadion en heeft daar nog steeds de ovale vorm van. Er konden in die tijd wel 30000 bezoekers binnen! Nu is het is een gezellig plein met restaurantjes en café’s.

Wat kost een tripje naar Rome voor 4 en waar verblijven in Rome?

Wij zijn al een tijdje lid van “Accorhotels” en als je met kinderen reist, zijn de Novotel-hotels altijd een goede keuze, aangezien kinderen tot 16 jaar er gratis verblijven en ontbijten. Voor ons is dit altijd de eerste website om op te kijken als we een citytrip plannen. Novotel-hotels liggen meestal wat verder weg van het centrum van een stad, maar soms ook niet.

We boekten vluchten van Charleroi naar Chiampino Rome met Ryanair voor €238 en voor Novotel-rome-eur hotel met ontbijt betaalden we €353 voor 4 nachten. We huurden een auto met Sunnycars voor 5 dagen die ons €140 kostte en de parkeerplaats in Charleroi was €32.
Dus gingen we voor minder dan €775 met ons gezin voor 5 dagen naar Rome !!!

Waar moet je op letten met de auto in Rome?

Wij hebben een auto gehuurd, omdat we in een hotel verbleven buiten de stad. De rit naar het centrum verliep altijd vlot en we parkeerde steeds gratis aan de rand in de Via Circo Massimo, vandaar wandel je de stadskern binnen en na 10 minuutjes ben je in het centrum.
Rome heeft een gedeelte waar je met de auto zonder vergunning niet in mag, de “Zona traffico limitato”. Dit betreft eigenlijk de hele stadskern. Het is dus aan te raden om er niet in te gaan, want de boetes zijn hoog! De Via Circo Massimo ligt ook net buiten dit gebied. 😉

Tot slot nog enkele geweldige lunchplekjes en restaurants in Rome!

Lunch :

*Panino Divino http://www.paninodivino.it/: echt een aanrader voor een heerlijke panini met authentiek italiaanse ingrediënten!!!
*Quelli di via Nizza: heerlijke pizza per slice, wat verder uit het centrum gelegen. Je kiest een pizza, ze knippen er een stuk af en wegen het, je betaalt dus per kg. Heel schappelijk van prijs en lekker!

Avondeten:

*Piccolo Arancio http://www.piccoloarancio.it/?lang=en: heerlijk gegeten dichtbij de Trevi fontein, aan de duurdere kant. Wees wel voorzichtig, want ze rekenen een dikke fooi aan. Zeg gewoon dat je dit niet wil betalen en ze halen het terug van de rekening! 😉
*Soria Lucia https://romancuisinerestaurant.it/: ook heel lekker gegeten. In het centrum van Rome, de belichting kan wel wat gezelliger. Best wel reserveren!
*Lo Convento https://www.ristoranteloconvento.com/: ligt buiten het stadscentrum en wat afgelegen, je kan er dus enkel naartoe als je over een wagen beschikt of je zou al een taxi moeten nemen. Heerlijk gegeten, net als bij de Italianen thuis en niet duur!

Hopelijk kon ik je wat warm maken voor een bezoekje aan Rome!
Heb je nog vragen over deze gratis bezienswaardigheden in Rome, stuur me gerust een berichtje.

Ben je helemaal gewonnen voor Italië? Wij gaan elk jaar naar het Noorden aan het meer van Lugano. Lees er meer over: op verkenning in Noord Italië.

En voor reistips speciaal met jonge kinderen, neem een kijkje bij Joep en Sanne van Reiskoe. Ze vertellen jullie er alles over in hun artikel: Rome met kinderen, 18 leuke activiteiten!

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes !😊

Reacties uitgeschakeld voor Wat doen in Rome? De leukste en gratis bezienswaardigheden.

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!