Op verkenning in Noord Italië met kinderen
Italië,  Leuke tripjes buiten België

Op verkenning in Noord Italië met kinderen

Het kon niet uitblijven, ooit moest ik wel eens een artikel gaan schrijven over ons geliefde Porlezza in Italië aan het meer van Lugano. We leerden dit plekje 25 jaar geleden kennen via familie en zijn er sindsdien helemaal gek van. Zo gek, dat we elk jaar terug gaan naar Noord Italië met onze kinderen!

Het voelt er zo goed dat het onze 2e thuis geworden is. De rust, de bergen, de lekkere restaurantjes, onze plek op camping Darna en het meer zijn maar enkele van de dingen die ons keer op keer terug naar daar doen trekken. Voor ons is het zo’n 900 km rijden en wij doen deze rit met onze jongens op ongeveer 10u. Ik weet het, dat is kort, maar we hebben het nu al zoveel keren gedaan en we moeten gelukkig niet veel stoppen met hen.

Ik ga je proberen overtuigen waarom je op verkenning moet naar Noord Italië met je kinderen! 😀

Hoe wij naar Porlezza gaan en waar we verblijven

In 2020 door de coronacrisis was het een groot vraagteken of we zouden kunnen reizen in de zomer. Als er één plekje was waar we wel naartoe wilden gaan was het Porlezza. We kennen er alles en we zouden er perfect de social distance kunnen bewaren. En zo ging het dus ook. We kochten een vintage vouwcaravan, renoveerden die compleet en trokken in juli terug naar ons lievelingsplekje net over de grens met Zwitserland, net zoals in 2021, 2022 en 2023!

Naast een goed boek en waterpret zijn uitstapjes voor ons onontbeerlijk op reis. We zijn best wel actief, doen graag lange wandelingen en houden van hikes naar mooie uitzichtpunten.

In dit artikel vinden jullie alle activiteiten die we regelmatig doen in en rond Porlezza in Noord Italië met onze kinderen. Er is in de omgeving nog veel meer te doen, dus deze blog wordt zeker nog aangevuld in de toekomst!

Bootje varen op het meer van Lugano

Eerst en vooral heb je het meer van Lugano dat zich perfect leent tot allerlei wateractiviteiten. Veel mensen brengen hun eigen boot mee en leggen die aan aan de steiger op de camping.

Wij huren elk jaar een boot voor een paar uurtjes bij Nautic Shop Valsolda. De eigenaar Stefano is een heel vriendelijke man en we gaan er al jaren. Voor 2 uurtjes betaalden we dit jaar (2023) 110€, plus de kostprijs van de benzine die je verbruikt. Geef je de hele tijd veel gas, dan zal dat duurder zijn dan als je 2 uur rustig geniet! 😉

Je vaart langs allerlei gezellige Italiaanse en Zwitserse dorpjes tot in Lugano. Wij nemen ook steeds een drankje mee en wat knabbels, gezellig toch?!

Let wel goed op tijdens je boottocht op het meer. Aangezien het meer een stukje in Italie ligt en de rest in Zwitserland, kom je al snel op Zwitsers netwerk terecht. Schakel je 4G zeker uit, want je zou wel eens met een hoge telefoonrekening kunnen eindigen. De tarieven van 4G zijn in Zwitserland namelijk belachelijk duur, aangezien Zwitserland niet tot de Europese Unie behoort. Bij onze provider wordt 14,52€ per MB gerekend!! (aanvulling juli 2023: Tegenwoordig kan je bij Proximus een Travelpack nemen per dag dat je buiten Europa je telefoon wil gebruiken. Dit kost 5,95€ voor 24u en dan kan je gewoon je pack gebruiken zoals thuis. Dus best eens bij je provider checken of je ook van zo iets gebruik kan maken.)

Kayakken op het meer van Lugano

Op het water kan je natuurlijk ook kayakken of suppen en voor kleine kindjes is het strandje geweldig omdat het water daar maar langzaamaan dieper wordt. Onze grote boys vermaken zich dan weer super aan de pier door er af te springen en te duiken!

Wat is er te doen in en rond het dorp Porlezza

Door het water naar het dorp wandelen

Het dorpje Porlezza is niet zo groot. Het ligt aan het uiteinde van het meer en je kan perfect van aan de camping helemaal te voet tot aan de dorpskern om iets te gaan drinken of eten. Je kan langs de weg gaan, maar ook langs het water. Doe dan wel je slippers aan, want je moet een paar keer door het water om over te steken naar het volgende stuk. Het is een wandeling van ongeveer een half uurtje en perfect te doen met kinderen.

Kerkje van San Maurizio

Als je langs de weg gaat, kan je rechts afslaan naar het kerkje van San Maurizio en van daar uit ook een leuke wandeling maken langs ezeltjes, koeien, een paardenmanège en de velden. Een heerlijk plekje in Noord Italië om met kinderen te gaan wandelen!

Kerk San Rocco

Boven Porlezza, op de bergflank, prijkt de kerk van San Rocco. Het is een korte, maar stevige wandeling naar boven, maar het uitzicht over het dorp is er fantastisch!

Lago Di Piano

Niet ver van Porlezza ligt het Piano meer, een prachtig natuurreservaat. Je kan helemaal rond het meer wandelen door de rode pijltjes te volgen. Sommige stukken zijn gemakkelijk bewandelbaar, andere zijn dan een beetje klimmen en klauteren. Wij vonden het alvast een heel leuke tocht en deden de wandeling op 1,5u.

Beek naast camping Darna

Naast de camping ligt een beek die in de zomer bijna helemaal droog komt te staan. Als je houdt van een avontuurlijke klim, kan je de beek een stuk opgaan tot aan een watervalletje. In het begin gaat het gemakkelijk, maar naarmate je verder vordert, worden de rotsblokken groter en de klim moeilijker. Je kan op elke moment beslissen om terug te keren natuurlijk. (Aanvulling juli 2023: het eerste stuk waar de beek in het meer mondt is nu uitgegraven en staat vol water. Je kan dus niet meer zo gemakkelijk naar de beek geraken. Betreden op eigen risico!)

De waterval van Begna

Op 10 minuutjes rijden van Camping Darna vind je het dorpje Begna. Achter de kerk vertrekt een wandeling naar de waterval van Begna. Dit is een wandeling van ongeveer een half uurtje die wij deden met de kids toen ze klein waren ook. Elke keer we er geweest zijn, hebben we een foto genomen van Guss en Lewis op dezelfde rots. Best wel leuk om ze nu te zien groeien in die foto’s!
Je krijgt onderweg een prachtig uitzicht over de buurt en het meer. (Update 2023: het pad naar de waterval is geëffend en er is een gemakkelijker wandelpad aangelegd naar beneden tot aan het stenen brugje)

Het dak van Italië, een fantastisch uitkijkpunt over het Como meer

Iets verder van Porlezza kan je een wandeling maken naar het “dak van Italië”. Hiervoor rijd je naar het dorpje Breglia. Het is een rit van ongeveer 30 minuten de bergen in met heel veel haarspeldbochtjes. Je parkeert aan de kerk en dan moet je de bossen in en nog een stuk naar boven. Eens aangekomen aan een klein kapelletje, moet je daar achter gaan en word je beloond met een fantastisch uitzicht over het Como meer!

Het balkon van Italië in Sighignola, uitkijkpunt over het meer van Lugano

Een ander adembenemend uitkijkpunt is het “balkon van Italië” in Sighignola. Het is een prachtige rit van ongeveer 35 minuten langs het meer en daarna de bergen en het groen in tot je aan het uiteindelijke punt boven het meer van Lugano komt. Het uitzicht is nog spectaculairder dan het “dak van de wereld” omdat je een veel weidser zicht hebt. Hier ook voorzichtig zijn met de 4G. Je staat nog in Italië, maar 10 meter verder ben je in Zwitserland. 😉

L’Orrido Val Sanagra

Het leuke aan Noord Italië is dat er zelfs na vele jaren nog steeds nieuwe plekken en wandelingen te ontdekken zijn die ook met kinderen haalbaar zijn! Zo verkenden we in juli 2023 een nieuwe supermooie wandeling tussen Porlezza en Menaggio die een plekje in deze blog verdient! De wandeling gaat door een palmenbos, over een stenen brugje aan waterval Tobi en langs een diepe kloof.
Parkeer je auto op Via Roma 3 in 2010 Codogna-Cardano en vertrek van daar richting Cascata di Tobi. Dit stukje gaat naar beneden via trapjes. Na de waterval volg je verder het pad naar rechts langs de canyon over bruggetjes en paden langs de rotswand. Blijf de hele tijd aan de linkerkant tot je niet anders kan dan oversteken. Daar ga je links naar boven door het bos en bij de volgende splitsing rechts naar boven tot je op het fietspad tussen Porlezza en Menaggio komt. Wij deden ongeveer 1,5 uur over de wandeling van 3,5km. Draag goede schoenen, want sommige plekken zijn best glad als het geregend heeft in de dagen ervoor!

Menaggio, gezellig dorpje aan het Como meer

Eén van onze favoriete dorpjes in de buurt is Menaggio. Het ligt aan het Como meer en op 20 minuutjes rijden van Porlezza. Er is een lange promenade langs het water en het is er dus heerlijk om te wandelen, een hapje te eten en/of iets te drinken op een terrasje.

Neem eens de overzet tussen Menaggio, Varenna en Bellagio

Tussen Menaggio, Varenna en Bellegia vaart een overzet die je van het ene dorpje naar het andere brengt. Het is een leuke daguitstap en het zijn stuk voor stuk prachtige dorpjes om te bezoeken! Je kan de overzet te voet nemen of met de auto. Elke overtocht duurt ongeveer 15 minuutjes en kost 4,60€. Een tip: koop geen dagticket, want dat is duurder dan 3 aparte biljetjes! 😉
Wij gingen in juni 2023 met de auto op de overzet naar Varenna. Kostprijs voor de auto en 3 personen 20,10€.
Je vindt alle tarieven en de uren van afvaart op de site van Navigazionelaghi Italia.

Opgelet! Reis je met je trouwe viervoeter? Zorg dan dat je een muilbandje mee hebt, want grote honden moeten die dragen op de overzet!

Orrido di Bellano

We wilden in Bellano één van de belangrijkste attracties van het Comomeer gaan bezoeken, de Orrido di Bellano. Een diepe en smalle kloof van 15 miljoen jaar oud met op het einde een waterval. Je kan de kloof bewonderen van op een hangbrug doorheen de hele site. Kostprijs 5€ per persoon, op vertoon van je ticket van de overzet, krijg je 1€ korting per persoon!
Vóór de kerk heb je een parking, daarna moet je rechts naast de kerk de trapjes opgaan tot aan de ingang.

De beste restaurantjes in Porlezza!

Millenium Bug: een groot restaurant, maar toch best reserveren, want het is er heel gekend en populair bij de lokale bevolking ook. Ze serveren een heerlijke filetto di manza (steak), pizza’s en pasta’s. Probeer zeker de escalope milanese en de maccheroni salsa a la nocci.😋

pizza Delizia in villa maria restaurant

Villa Maria: ligt naast de Millenium Bug. Je kan er heerlijk eten met een fantastisch uitzicht over de bergen. De pizza Delizia is mijn alltime favoriet!!!

affetato misto

Pizza e Cucina Darna: het restaurant aan de camping. Wordt onafhankelijk uitgebaat door Massimo en Claudia, heel lieve mensen!! Je kan er echt super lekker eten! En met corona brachten ze zelf eten tot aan je caravan of tent!

aperitieven in de tris bar

Voor een panini ‘s middags of een aperitiefje gaan wij altijd naar de Tris Bar in Porlezza zelf. Je zit er op een groot terras met uitzicht over het meer. Ze hebben ook lekkere pizza’s mocht je eens te lang blijven doorzakken na het apero moment! 😉
(Update juli 2023: de Tris Bar is overgenomen, ze hebben nog steeds pizza’s en pasta. Panini’s was nog onduidelijk de paar keren dat we gingen.)

Ik hoop dat jullie na het lezen van dit artikel snappen waarom wij zo gek zijn op Porlezza en de omgeving! Het is er niet alleen adembenemend mooi, maar er is ook veel te doen.
Het is een heerlijke plek om te vertoeven voor een vakantie of op doorreis naar een andere bestemming. Hopelijk heb ik je warm gemaakt om Noord Italië te gaan verkennen met je kinderen!

Mochten jullie nog vragen hebben over een bepaalde plek of wandeling, restaurantjes of wat dan ook, stuur me gerust een berichtje! Oh en je kan nog veel meer zien in de story highlights van Porlezza op mijn Instagram pagina! 😉

Wil je graag eens iets anders doen in Italië en op citytrip naar Rome? Dan lees je hier de leukste en gratis bezienswaardigheden in Rome.

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes ! 😊

Reacties uitgeschakeld voor Op verkenning in Noord Italië met kinderen

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!