De leukste activiteiten en plekken in Boedapest met tieners
Hongarije,  Leuke tripjes buiten België

Boedapest met tieners, de leukste bezienswaardigheden

Boedapest, wat een mooie stad! Het is een heerlijke bestemming om met tieners naartoe te gaan, want zij kunnen immers al een aardig stukje wandelen! Je hoort me al komen, Boedapest moet je gewoon te voet verkennen, maar hoe en met welke bezienswaardigheden maak je dat nu interessant voor je tieners?

Wat moet je zeker zien of gedaan hebben in Boedapest met je tieners?

Wij gingen van zondag tot vrijdag naar Boedapest en verkenden alles te voet. Ik lijst hier de dingen op die wij deden in de 5 dagen dat we de stad bezochten. Wij doen heel veel op een dag, dus staar je niet blind op wat wij allemaal bezochten! Haal de leukste dingen uit de lijst en geniet van de prachtige stad!😊

De Joodse wijk en de synagoge

Een wijk die je zeker moet bezoeken met je tieners is de Joodse wijk. De wijk ligt in het Pest gedeelte van Boedapest en op wandelafstand van heel wat bezienswaardigheden. Het is een heel levendige buurt met designwinkels en een uitbundig nachtleven, plus er is veel mooie graffiti te vinden.
Bezoek er een ruïnepub als je kan. Voorheen verlaten gebouwen, maar nu trendy bars en clubs. Kazinczy utca is een van de beste straten om er te vinden, in deze straat ligt ook Szimpla Kert, de allereerste ruïnepub.

Je vindt in deze wijk ook de grote synagoge van Boedapest. Het is de grootste in Europa en de 2e grootste in de wereld. De toegangsprijs voor volwassenen is 8000 Huf of ongeveer 20€ per persoon, wat wij nogal veel vonden, dus wij gingen eens rond het gebouw en bekeken het van buiten. 😉
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is het 2900 Huf of ongeveer 7€.
Meer info vind je op https://jewishtourhungary.com/en

De bruggen in Boedapest

Boedapest staat gekend voor zijn bruggen. Het stadscentrum wordt in 2 delen gesplitst door rivier de Donau. Om van Boeda naar Pest te geraken, zijn er maar liefst 9 bruggen aangelegd.
De meest indrukwekkende zijn:
*De Kettingbrug ter hoogte van de Burcht van Boeda is de oudste brug van Boedapest en een echt symbool van de stad. Het was de eerste verbindingsbrug tussen Buda en Pest. De brug is tijdelijk gesloten voor onderhoudswerken, dus je kan er momenteel niet over wandelen.
*De Margarethabrug die Boeda, het Margaretha eiland en Pest met elkaar verbindt, werd als 2e gebouwd. Van op de brug heb je een heel mooi uitzicht over Boedapest.
*De witte, moderne Elisabethbrug is een hangbrug over de Donau. De originele brug werd verwoest in de 2e wereldoorlog en vervangen door deze brug.
*De Vrijheidsbrug is de kortste van alle bruggen en vonden wij toch wel de mooiste van allemaal. De groene brug is ‘s avonds verlicht en een populaire plek onder de bevolking om met een drankje en een hapje samen de dag af te sluiten.

De Burcht van Boeda

De Burcht van Boedapest, het oude koningspaleis en vroegere huis van Hongaarse koningen, vind je op de burchtheuvel op de Boeda zijde. Deze plek was het oude stadshart van het stadsdeel Boeda. Het immense kasteelcomplex en de wijk errond zijn een belangrijke trekpleister met meerdere musea, kerken, de nationale bibliotheek en kunstwerken.
Naast de vele bezienswaardigheden binnen de burcht heb je er ook een prachtig uitzicht over de Donau en de rest van Boedapest.
Beklim de trappen aan de voet van de Kettingbrug of neem het kabelbaantje naar boven voor 1200 HUF (ongeveer 3€), voor kinderen van 3 tot 14 jaar betaal je 700 Huf (ongeveer 1,85€) per enkele rit.

Fishermans Bastion

Wat een heerlijke plek om rond te wandelen! Rond een groot plein vind je de mooie Matthiaskerk en de balkons van het Vissersbastion. De zeven witte torens van het Vissersbastion staan voor de zeven Hongaarse stammen die zich ooit in deze omgeving gevestigd hebben. Je kan het vrij bezoeken en krijgt er een heerlijk uitzicht over Pest van op het panoramaterras en de balkons. Het werd gebouwd ter ere van het duizendjarig jubileum van Boedapest aan het einde van de 19e eeuw.
Van daar loopt een trap, helemaal naar beneden tot aan het water.

Het Parlement

Het Hongaarse parlementsgebouw moet je gewoon gezien hebben, het is één van de gekendste bezienswaardigheden in Boedapest en een prachtig gebouw vol mooie details!
De zetel van het Hongaars parlement is gelegen aan de Pest-zijde van de Donau. Het is een heel majestueus en belangrijk gebouw, want het Huis van Afgevaardigden houdt hier nog steeds regelmatig zitting en staatshoofden en andere prominenten worden hier door de Hongaarse president en ministers ontvangen.

Shoes on the Danube bank

Als we een plek bezoeken, geven we ook graag wat van de geschiedenis van een plek mee aan onze tieners, zo ook in Boedapest.
Dit monument aan de kade van de Donau verwijst naar een verschrikkelijk verleden. Op deze plek vind je over een lengte van veertig meter op de rand van de kade zestig paar metalen schoenen.
Het gedenkteken is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd. Ze werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Daarna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen.

Great market hall

Ter hoogte van de Vrijheidsbrug vind je de Grote Markthal van Boedapest. Ze lijkt van buiten wat op een oud station, met een grote klok en prachtige gevormde grote ramen. Eens je er binnen stapt, kom je in een overdekte markt die uitgeroepen werd tot de mooiste markt van Europa. Je vindt er goede verse vis en vlees dat je op vrijwel geen andere plek in Boedapest kan krijgen. Er komen veel locals naar deze markt om inkopen te doen. Stap er binnen geniet van alle kleurtjes en geurtjes, maar neem je lunch toch beter buiten de Markthal, de prijzen zijn minder toeristisch. 😉

Naar de spa met je tieners

Een van de activiteiten in Boedapest die we echt kunnen aanraden met tieners is een bezoek aan een spa of badhuis. Wij kozen voor de Gellert spa omdat dat de mooiste zou zijn en hebben het ons niet beklaagd! De Art Nouveau architectuur van het gebouw is ongelofelijk en het voelt net alsof je terug in de tijd stapt.
De minimum leeftijd voor deze baden is 14 jaar en het dragen van zwemkledij is verplicht! Neem ook een badmuts en slippers mee, want in sommige baden is een badmuts verplicht en het is zonde als je er daar eentje moet aankopen.
Gellert sluit in het najaar van 2022 de deuren voor restauratiewerken, maar de exacte datum is hiervoor nog niet gekend. Hierdoor kan je geen tickets meer online kopen op voorhand, maar wel nog ter plekke zolang het open is. Wij betaalden 60€ voor 2 volwassenen en 2 kinderen van 14 en 16.

De Gellert berg

Met welke activiteiten kan je je tieners uitdagen in Boedapest? Om het eerst ergens naar boven rennen natuurlijk!
Rechtover de Gellert Spa kan je de heuvel opklimmen tot aan het vrijheidsbeeld van Boedapest. Een wandelingetje met veel trapjes van amper 700m, maar wel 235 meter omhoog!
Het vrijheidsbeeld op zich vonden we niet zo bijzonder, maar het uitzicht was WOW!!

De Zoo van Boedapest

Diertjes kijken blijven zelfs de grote kinderen altijd leuk vinden, dus mocht de zoo niet ontbreken op de lijst met leuke bezienswaardigheden in Boedapest met tieners!
We trokken op de 3e dag met de boys naar de Zoo van Boedapest. Een dierentuin in het hart van de stad met heel grote verblijven voor de dieren. Je kan er dicht bij de dieren komen op een veilige manier, wel indrukwekkend!
Voor een familieticket (2 volwassenen + 2 kinderen 2-18 jaar) betaalden we 9500 Huf of een 25€. Echt niet duur als je de prijzen vergelijkt met die van onze dierentuinen in België!

Het Millenium monument

Vlak bij de Zoo van Boedapest vind je nog een andere bijzondere plek: het Heldenplein. Een gigantisch plein met het Millenniummonument er op. Het werd aangelegd ter gelegenheid van de duizendste verjaardag van de Hongaarse landname. Het is een zuilengalerij in een halve cirkel, waarin standbeelden staan van beroemde Hongaren. Je vindt op dit plein ook de grote Boedapest letters, een plekje voor een leuke foto! 😉
Elk jaar ergens eind september wordt het plein omgevormd tot een arena voor heel beroemde paardenraces, de Nemzeti Vágta. Er staan dan ook foodtrucks en er is een markt met veel spelletjes voor kinderen. Wij misten dit doordat we er in januari waren, maar mocht je de kans hebben om dit mee te maken, zal dit vast hoog scoren in de lijst met leukste activiteiten om mee te maken met tieners in Boedapest.

Streetart tour in Boedapest

Boedapest heeft veel Street-Art en aangezien wij wel vaker op zoek gaan naar mooie en unieke murals, konden we het hier ook niet laten. Een kaart met werken die zeker de moeite waard zijn, vonden we op Budapestflow. Wil je alle werken zien, dan raad ik je aan om ergens een fiets te huren. Wij bezochten een deel van de werken aan de Pest kant en het was echt de moeite en we kwamen langs leuke plekjes die we anders misschien zouden gemist hebben!

Margareta Eiland

Zoek je even rust in de drukke stad, ga dan naar het Margaretha eiland midden in de rivier de Donau. Het eiland is 2,5km lang en op het breedste punt 500m breed. Op het eiland is een groot stadspark, waar geen gemotoriseerd verkeer toegelaten is, behalve taxi’s en bussen. Je kan er go-carts huren, er zijn enkele zwembaden en hotels, tuinen en een openluchttheater. Je vindt er ook één van de minder bekende bezienswaardigheden van Boedapest: de ruïnes van het dominicanessenklooster en de restanten van 2 kerken. In de zomer vind je er een muziekfontein. Ongetwijfeld een groene long en rustplek te midden van het drukke Boedapest!

Naar de Arcade met je tieners

Maar wat stond er voor onze tieners nu op nummer 1 van de lijst van bezienswaardigheden en toffe plekken in Boedapest?
Een stop in Let’s Go arcade. De beloning voor al het wandelen, want we hebben nogal wat stappen gezet die week! En hoe je het draait of keert, boys will be boys! 😉

Ik hoop dat je veel inspiratie vindt in deze blog en alles duidelijk is, maar mocht je toch nog met een vraag zitten, stuur gerust een berichtje!

Hoe je goedkoop een reis kan boeken naar Boedapest en waar je voor een klein prijsje lekker kan gaan eten, vind je binnenkort in een aparte blog!

Ben je benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes! 😉

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 45 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *