unieke plekken in Cyprus verkennen met tieners
Cyprus,  Leuke tripjes buiten België

Unieke plekken in Cyprus verkennen met tieners

Ben je op zoek naar bijzondere plekken en wil je graag wat zon meepikken in de herfstvakantie of in de paasvakantie, dan kunnen we Cyprus zeker aanraden. Toegegeven, we kenden Cyprus vooral van de puntentelling van het Eurovisie Songfestival, maar wat heeft het eiland ons aangenaam verrast! Wij gingen op zoek naar unieke plekken in Cyprus met onze tieners en welke we vonden, lees je in deze blog.🤭

Hoeveel kost een reisje van 6 dagen voor 4 personen naar Cyprus in november?

We boekten via Hotels.com een villa met 3 slaapkamers en privé zwembad voor 285€ voor 5 nachten: Esprit Villas . Onze auto boekten we mee bij Aercar met onze reservatie bij Ryanair en daarvoor betaalden we 98,16€ voor voor 6 dagen. We vonden onze vluchten via Momondo aan 111€ per persoon voor een rechtstreekse vlucht van Eindhoven naar Paphos en een vlucht terug met tussenlanding op Milaan Bergamo. Voor een kleine 830€ gingen we dus met 4 een weekje naar de zon.

In welk bijzonder plekje verbleven wij in Noord-Cyprus?

We verbleven in het dorpje Latchi, in het noordwesten van van het eiland, op een kleine 50km van Paphos en vlakbij het Akamas peninsula national park. We kozen voor deze ligging voor de natuurwandelingen en pareltjes die er te vinden zijn en weten nu al dat we zeker nog eens terug gaan om meer van het eiland te ontdekken!

Maar welke unieke plekken vonden we nu in Cyprus met onze tieners?

Avakas Gorge, een prachtige kloof in Cyprus

De Avakas Gorge is een van de mooiste kloven in Cyprus! Ze is ontstaan door een woeste beek die duizenden jaren over de kalksteen stroomde, waardoor muren tot 30 meter hoog en prachtige rotsformaties ontstonden. De beste periode om de kloof te bezoeken is in de lente of herfst, wanneer de temperatuur mild is en het er niet te heet wordt. We hadden dus het perfecte moment uitgekozen!

In de zomer is het er vast te heet en in de winter worden de kleine beekjes grotere waterlopen en wordt het moeilijk en misschien zelfs gevaarlijk om er door te gaan door de hogere waterstand. De kloof is ongeveer 8,5 km lang, maar wij vonden het eerste deel het mooiste en imposantste, daarna kom je in een soort vallei terecht. We gingen dan na een 3-tal km ook terug. Draag goede wandelschoenen, want met onze sneakers was het best glad op sommige plekken. De weg ernaar toe was ook best avontuurlijk, dus rijd voorzichtig en niet te snel! 😉 Wil je meer foto’s zien en meer info over deze kloof, dan kan je dat vinden op de website van Cyprusisland.net .

Witte kliffen van Peyia en de sea caves

Van Avakas reden we door naar de kust. Bij het dorp Peyia vind je de sea caves en de white cliffs. Wat een uitzicht heb je van daar op de open zee! De natuur heeft er doorheen de jaren de rotsen uitgesleten, met een unieke rotsformatie en grotten als gevolg. Wij daalden niet af naar beneden, maar dat kan wel. We zagen er heel wat mensen foto’s nemen en er was zelfs een trouwshoot aan de gang. Het is dan ook een prachtige plek die we zeker aanraden om te bezoeken!

Edro III scheepswrak

Vlakbij de sea caves, vind je het Edro III scheepswrak dat slechts een paar meter van de kustlijn in de zee ligt. In oktober 2011 kwam het schip tijdens zijn reis van Limassol naar Rhodos door een storm in de problemen en werd het tegen de rotsen geduwen. De bemanning werd gered met een helikopter en de brandstof werd snel erna uit het schip gepompt. Daardoor is het niet meer gevaarlijk voor het milieu en hebben ze het laten liggen. Met zijn 94,75 meter is het heel imposant om er zo dichtbij te staan en zeker een unieke plek om eens te stoppen voor wat foto’s!

Aphrodite’s trail

Eén van de leukste wandelingen op Cyprus is het Ahrodite trail. De wandeling is een lus van ongeveer 7,5km naar een uitzichtpunt bovenaan de berg en dan aan de andere kant terug naar beneden.
Je start bij het Bad van Aphrodite, van daaruit klim je in ongeveer 1 uur 340 meter omhoog naar het Moutti tis Soutiras plateau waar je een spectaculair zicht krijgt over het schiereiland onder jou. Een pittige wandeling, maar wat een unieke plek om met je tieners naartoe te gaan!

Dalen doe je al zigzaggend aan de andere kant van de berg tot je op het kustpad terecht komt dat naar de baden terug leidt. Reken op een 2,5 tot 3 uren om de lus te wandelen, draag goede schoenen en neem voldoende water mee, want het eerste stuk is soms echt pittig. Maar je wordt beloond met prachtige uitzichten onderweg! Extra info over deze hike kan je vinden op de site van ChooseyourhikeCyprus

De watervallen van Kritou Terra

Toen ik las over de mysterieuze Ekdromikos waterval, wist ik gewoon dat we erheen moesten. Je moet er door een tunnel in een rots kruipen om hem te kunnen zien, spannend toch!
Met de auto naar Kritou Terra rijden is al een belevenis op zich. Sommige straatjes zijn super smal of namen wij misschien ergens de verkeerde weg? 🤭

Daar aangekomen is er een grote parking, dit is de parking voor de Kremiotis waterval. Normaal gezien zit er een parkeerwachter en betaal je 1€ voor de parking en 1€ per persoon om de waterval te bezoeken. Wij kwamen aan rond 16u en er was niemand meer te zien, dus gingen we op weg naar de waterval. Je wandelt naar beneden en ziet aan je rechterkant een waterval(letje), dit is de Kremiotis waterval. Vrij teleurstellend en weinig aan te zien, maar als je naar links gaat, daar begint het avontuur!

In 15 minuten daal je langs trapjes af tot aan een donkere grot. In de rechterhoek van die grot is een smal tunneltje en daar moet je door klauteren om aan de achterzijde de Ekdromikos waterval te vinden. Je komt echt terecht in een klein paradijsje, maar er is heel weinig plaats, wij konden er met ons 4 net staan, want erachter gaat het steil naar beneden! Ik moest even de knop omdraaien om er door te gaan, je weet immers niet wat er achter dat tunneltje op je wacht! 🙄

Enkele tips om naar de watervallen te gaan:

*Doe slippers en kledij aan die nat mag worden, want je wordt zeker nat en niet een klein beetje!
*Ga wat later in de middag en met wat geluk is de parkeerwachter weg en moet je niet betalen.
*Steek je camera of gsm in een waterproof hoesje, het is net alsof je door een douche gaat, niet wat spatwater!

Polis

Het oude centrum van Polis is best gezellig. Kleine straatjes met restaurantjes en een mooi groen park met een prachtig uitzicht over de vallei. Ook vind je hier de grotere supermarkt voor je aankopen.
Iets verder naar rechts vind je in Limni de Limni pier boven het water. Een mooi plekje voor wat foto’s en heerlijk rustig.

Latchi

Latchi heeft een gezellige haven en heel wat restaurantjes waar je met je voeten bijna in het water zit. Wij gingen daar bijna elke avond een wandelingetje maken en iets eten in één van de heerlijke restaurantjes.

Wij kozen deze 3 restaurantjes uit omwille van de goede score en gezelligheid. Het waren alle 3 topkeuzes, dus ik geef ze graag aan jullie mee. Als je lekker wil eten in Latchi, moet je zeker hier naartoe!

Yialos restaurant aan het water in Latchi

Yialos: lekker en eerlijke keuken, vlak aan het strand. Ze hebben een groot overdekt terras.

diner in restaurant Porto Latchi cyprus

Porto Latchi: iets duurder, maar ook super lekker en vlak aan het strand.

Diner in restaurant Resto Mare in Latchi cyprus

Restomare Latchi: heel toffe inrichting en lekker eten in de haven bij de boten.

Wij zagen maar een klein stukje van Cyprus, maar we gaan zeker nog eens terug om meer van het eiland te verkennen en zullen deze blog dan verder aanvullen! Heb je nog vragen, stuur gerust een berichtje! 😊

Benieuwd naar meer van onze reizen? Volg ons dan zeker op onze Instagram @cakesreisjes !

Reacties uitgeschakeld voor Unieke plekken in Cyprus verkennen met tieners

Hallo, ik ben Caroline, een kleuterjuf van 46 jaar en gebeten door de reismicrobe. We proberen zo veel mogelijk nieuwe plekken te gaan verkennen en gaan daarbij steeds op zoek naar de niet toeristische pareltjes. We gaan graag wat off the beaten path en delen onze ontdekkingen hier graag met jullie!